Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат пропонує дозволити Президентові бути судимим

20 червня 2013, 15:07
147
4
Реклама

Народний депутат Сергій Мищенко (позафракційний) подав до парламенту законопроект № 2354аяким пропонує погоджувати Закон про вибори Президента України з нормами Конституції України, а саме - виключити норми закону стосовно заборони судимим особам бути кандидатом на пост Президента (ч. 4 ст. 9 Закону).

Конституцією визначені наступні вимоги до Президента України :
1) громадянин України
2) вік - досяг тридцяти п'яти років
3) має право голосу
4) проживає в Україні впродовж десяти останніх перед днем виборів років;
5) володіє державною мовою.

Жодної вимоги про наявність і відсутність судимості в ст. 103 Конституції України не передбачено - відмічає народний депутат. Далі, частиною 6 ст. 103 Конституції визначено, що порядок проведення виборів Президента України встановлюється законом. Але норми про те, що законом можуть бути визначені додаткові вимоги до кандидатів в Президенти, немає.

Незважаючи на це, ч. 4 ст. 9 Закону "Про вибори Президента України" встановлені додаткові, в порівнянні з Конституцією, вимоги до Президента України (кандидатові в Президенти України) - не може бути висунений кандидатом на пост Президента України громадянин, що має судимість за скоєння умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Внаслідок цього, громадянин України, який згідно Конституції України має усі підстави бути обраним Президентом України, фактично може бути позбавленим свого конституційного права через дію неконституційної норми про судимість.

Прийняття запропонованих змін, запевняє автор проекту, забезпечить рівність усіх громадян перед законом; створить умови для проведення виборів Президента України в прозорий і демократичний спосіб; підтвердить прагнення України розвивати демократичні процеси усередині країни; сприятиме затвердженню ролі України як рівного і повноцінного учасника світової демократичної спільноти.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини