Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про вилучення органів у померлого зареєстрований у ВР

3 червня 2013, 09:24
192
2
Реклама

Восени минулого року громадськість активно обговорювала законодавчу ініціативу Мінохоронздоров'я про вилучення органів у померлої у разі відсутності незгоди останньої. Уряд тоді заспокоїв - розроблений доки не законопроект, а усього лише концепціяна основі якої, можливо, буде написаний проект. Передбачалося, зокрема, створення спеціального реєстру потенційних донорів. У січні на сайті Мінохоронздоров'я з'явився законопроектяким пропонувалася нова редакція Закону про трансплантацію.

І ось 31 травня нардеп-регіонал Євгеній Карташов подав у ВР законопроект № 2184а про внесення змін до Закон про трансплантацію органів і інших анатомічних матеріалів людини - відносно встановлення правовідносин, умов і порядку застосування трансплантації.

Проектом передбачено багато змін. Зокрема, пропонується розширити мережу установ охорони здоров'я, якою надається право здійснювати діяльність, пов'язану з трансплантацією тканин і клітин, - за рахунок дозволу такої діяльності не лише державним і комунальним установам, але і закладам недержавної форми власності.

Також передбачається, що узяття гомотрансплантата (анатомічного матеріалу) у живого донора допускається лише у випадках, коли реципієнт і донор полягають в шлюбі або є кровними родичами, а також у випадку емоційного донорства.

Проектом забороняється узяття гомотрансплантатов також у вагітних (зараз - у ув'язнених, у хворих певними захворюваннями, і у тих, які були донорами раніше).

Пропонується встановити заборону повторного узяття у донора печінки. Для аутотрансплантації дозволяється приймати на зберігання не лише кістковий мозокале і інший здатний до регенерації анатомічний матеріал. Також пропонується, щоб не лише кістковий мозок, але і інший вказаний матеріал міг бути наданий з відома донора для трансплантації іншій особі.

Але основні зміни, запропоновані проектом, - це встановлення умов і порядку узяття органів і тканин для трансплантації. Вони наступні.

Згідно з проектом, кожна повнолітня дієздатна особа має право прижиттєво письмово заявити про незгоду відносно посмертного донорства його органів і тканин. Таку заяву особа надає в медустанову, впродовж 24 годин інформація має бути занесена в Єдину інформаційну систему трансплантації.

Узяття органів і тканин у померлих для трансплантації дозволяється з моменту визначення людини померлим у порядку, устанавленном Мінохоронздоров'я. Факт визнання людини померлим встановлюється консиліумом лікарів, і ці лікарі вже не зможуть брати участь в узятті у цього донора анатомічних матеріалів, в їх трансплантації або виготовленні биоимплантантов.

Узяття органів і тканин для трансплантації у померлих осіб не допускається, якщо до моменту узяття надана заява про незгоду, написана цією особою за життя або його чоловіком/дружиною, а при їх відсутності - одним з близьких родичів (батько, мати, син, дочка, дід, бабуся, онук, внучка, брат, сестра, дядько, тітка, племінник, племінниця) або його законним представником. У померлих неповнолітніх, обмежено дієздатних або недієздатних осіб анатомічні матеріали можуть бути узяті з відома їх законних представників.

Узяття анатомічних матеріалів у померлого донора не повинно привести до спотворення його тіла.

У разі потреби проведення судово-медичної експертизи анатомічні матеріали у померлого донора беруться з дозволу і у присутності судмедексперта. Узяття анатомічних матеріалів не повинне перешкодити веденню слідства, а судмедексперт впродовж 24 годин зобов'язаний повідомити про це районного (міського) прокурора.

Узяття анатомічних матеріалів у померлого донора оформляється актом. Цей акт підписується лікарями, які брали участь в узятті анатомічних матеріалів, а у разі проведення судмедекспертизи також експертом, і додається до медичних документів померлої особи.

Проект підтриманий Мінохоронздоров'япро що йде мова в листі, що додається до матеріалів законопроекту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини