Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чого чекати від кінцевої версії проекту про трансфертне ціноутворення?

23 травня 2013, 14:54
636
1
Реклама

Обговорення трансфертного ціноутворення в Україні важко назвати конструктивним внаслідок того, що доки в наявності у нас тільки урядовий проект № 2515яким пропонується внести відповідні зміни до Податкового кодексу. На даний момент комітет з питань податкової і митної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект № 2515, деякі положення якого, на думку депутатів, до другого читання слідує допрацювати. Так, члени комітету вважають, що необхідно:

- виключити вимогу про надання у складі звітності первинних документів по контрольованих операціях усіма платниками податків;

- ввести правила трансфертного ціноутворення для цілей податку на прибуток і ПДВ одночасно, з моменту набуття чинності закону;

- передбачити можливість пропорційного коригування податкових зобов'язань з урахуванням зобов'язань України, прийнятих відповідно до міжнародних договорів про усунення подвійного оподаткування;

- уточнити критерії визнання зв'язаності осіб, критеріїв обліку операцій для контролю;

- розглянути доцільність централізованого підходу до проведення перевірок, передбачивши організацію проведення перевірок центральним органом, а не самими територіальними органами і так далі

У свою чергу фахівці Миндоходов, які спільно з PwC займалися розробкою проекту, в квітні цього року декларували повну готовність співпрацювати з представниками Комітету ВР з питань податкової і митної політики і розглянути усі пропозиціїякі не суперечать самій суті цього проекту, - наприклад, застосування звичайних цін в якості бази оподаткування ПДВ тільки в контрольованих операціях з 2013 року; те, що до звіту не додаватиметься первинні документи і їх копії, але вони можуть бути затребувані по запиту податкової служби або у разі проведення перевірки. Крім того, в Миндоходов не згодні з пропозиціями обмежити контроль за трансфертним ціноутворенням операціями тільки з тими країнами, які мають статус офшорних юрисдикцій. Кінець кінцем, важко спрогнозувати, що ж все-таки буде прийнято за основу і які правки будуть внесені (чи проігноровані) в другому читанні.

Також варто враховувати той факт, що за словами партнера PwC Україна В'ячеслава Власова, учора опозиція намагалася зареєструвати альтернативний проектпроте, вказані в цьому документі методи більше торкаються визначення митної вартості, а не звичайної ціни. Такий підхід юристи вважають не зовсім коректним.

Нагадаємо, що проектом № 2515 пропонується ввести механізм податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, який грунтується на принципі "витягнутої руки". Операції з пов'язаними особами, а також з нерезидентами, які зареєстровані в країні або території, в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше процентних пунктів нижча, ніж в Україні, у розмірі більше 50 млн. грн. на рік з кожним контрагентом, підлягатимуть податковому контролю. При цьому, контролюючий орган може перевірити будь-яку операцію між пов'язаними особами по окремому запиту.

Для зіставлення ціни в неконтрольованих операціях пропонується визначати діапазон ринкових цін або діапазон ринкової рентабельності залежно від вибраного методу визначення ціни в контрольованих угодах. Визначення ціни пропонується п'ятьма методами: порівнянної неконтрольованої ціни (аналогів продажу); ціни перепродажу; витрати плюс; чистому прибутку; розподіли прибутку. Учасники семінару висловлювали невдоволення можливістю застосування в основному першого методу - порівнянної неконтрольованої ціни. Одне з основних завдань бізнес-співтовариства на даний момент це донести до влади думку про недоцільність застосування такого методу.

В цілому ж юристи скаржаться на те, що в проекті немає визначення порівнянності операцій, а також пред'являють претензії до Кабміну, який доки не поспішає розробляти відповідні методики, необхідні для адекватного застосування трансфертного ціноутворення. Саму ж редакцію статті 39 Податкового кодексу, що визначає трансфертне ціноутворення, називають не більше ніж стерпним переклад аналогічним положень OECD.

Юристи припускають, що закон про трансфертне ціноутворення набуде чинності з січня 2014 р.

Також читайте:

Вигнання з офшорного раю

Трансфертні ціни: українські перспективи

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини