Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати вирішили, який проект стосовно абортів підтримати

20 травня 2013, 17:01
134
0
Реклама

Виклики і риски обмеження репродуктивних прав жінок в Україні обговорені під час круглого столу, організованого Міжфракційним депутатським об'єднанням "Рівні можливості", Комітетом з питань європейської інтеграції і громадськими організаціями, які займаються гендерними питаннями і питаннями репродуктивного здоров'я.

Учасники обговорили проекти законів : № 2646 відносно відповідальності за незаконне переривання вагітності і альтернативний йому № 2646-1 відносно заборони штучного переривання вагітності (абортів), а також № 2823, яким пропонується заборонити рекламу контрацепції скрізь, окрім спеціалізованих установ.

Представляючи свій законопроект № 2646 (За переривання вагітності пропонують карати не лише осіб без спецосвіти)народний депутат Віталій Журавский відмітив, що діюча редакція статті 134 Карного кодексу передбачає карну відповідальність за незаконне переривання вагітності тільки для осіб, що не мають спеціальної медичної освіти. Він пропонує посилити відповідальність і для медиків, які проводять аборт з порушенням вимог закону, - поза медичною установою, не дотримуючи необхідних протоколів і стандартів. Автор вважає, що така законодавча ініціатива сприяє зменшенню кількості неналежно виконаних абортів і працює на захист репродуктивних прав жінок. Експерти підтримали ініціативу В. Журавского, такої ж думки дотримується Комітет з питань охорони здоров'я.

При обговоренні законопроекту № 2646-1 (Нардепы-свободовцы пропонують заборонити аборти) відзначалося, що профільний комітет вважає доречним його відхилити. Один із співавторів законопроекту Руслан Марцинкив заявив, що ухвалення цього законопроекту сприятиме запобіганню смерті тисяч жінок в України. Також депутат вважає, що держава повинна стати на захист життя ще не народженої дитини.

У свою чергу, директор Інституту демографії Ела Либанова відмітила, що заборона абортів приведе до їх криміналізації і негативно вплине на репродуктивне здоров'я і материнську смертність. Чиновник з Мінохоронздоров'я Валентина Коломейчук підкреслила, що правові обмеження до виконання штучних абортів не приведуть ні до зниження їх кількості, ні до істотного збільшення кількості пологів. Важливо, щоб подібні операції проводилися безпечно для жінки, в обладнаних місцях, а не йшли в тінь.

Авторам проекту № 2646-1 запропонували відкликати його на доопрацювання.

Відносно законопроекту № 2823 співголова МФО "Рівні можливості" народний депутат Ірина Геращенко повідомила, що після серйозного громадського резонансу він був відкликаний автором на доопрацювання.

Джерело: сайт ВР.

Також читайте: Депутат хоче, щоб українки не боялися народжувати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини