Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати проти соціальних підприємств

26 квітня 2013, 16:44
136
0
Реклама

Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту відхилити проект Закону про соціальні підприємства (№ 2508). Законопроектом пропонується визначити поняття, організаційні форми, праві принципи діяльності соціальних підприємств в Україні і міри по їх державній підтримці. Детальніше про проект: Регіонал пропонує, щоб соціально уразливі групи населення підтримували на соціальних підприємствах.

Під час обговорення члени Комітету висловили ряд зауважень до проекту. Зокрема, було акцентовано увагу на укладенні Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, яке рекомендує відхилити проект закону.

На думку експертів, применение терміну "соціальний" відносно визначення виду підприємства є не дуже вдалимоскільки він характеризує визначений зв'язок з суспільством, який є у будь-якого підприємства, і не пов'язаний ні організаційною формою підприємства, ні з діяльністю, якою він займається, ні з якою-небудь іншою ознакою, по якій підприємства одного виду можуть бути відокремлені від інших підприємств.

На засіданні відзначалося, що згідно ст.1 проекту головною ознакою соціального підприємства є те, що пріоритетом в його діяльності визнається досягнення соціальних результатів, зокрема, у сфері охорони здоров'я, освіти, науки, культури і так далі. Проте, вважають народні депутати, цей критерій є занадто загальним і не дозволяє чітко відмежувати соціальні підприємства від інших і може бути застосований практично до будь-якого підприємства, яке діє в згаданих сферах.

Йшлося і про те, що в ст.1 проекту вказано : "соціальним підприємством визнається суб'єкт господарювання, утворений юридичними і фізичними особами, пріоритетом діяльності якого є досягнення соціальних результатів, зокрема, у сфері охорони здоров'я, освіти, науки, культури, що оточує середовища, надання соціальних послуг і підтримки соціально уразливих груп населення (безробітних, незаможних, престарілих, осіб з інвалідністю і інших встановлених законодавством осіб) ". При цьому, такий статус підприємству надається Міжвідомчою комісією з питань державної підтримки соціальних підприємств. Отже, з цього можна зробити висновок, що соціальним підприємством може бути визнане підприємство будь-якої організаційно-правової форми.

Народні депутати вважають, що проект має потребу і в значному техніко-юридичному доопрацюванні.

Джерело: сайт ВР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини