Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

8 орієнтирів для інтернет-бізнесменів

25 квітня 2013, 16:52
257
0
Реклама

Пристосувати чинне українське законодавство до сфери IT - складно. Наприклад, юристи звикли до паперових документів з мокрими печатками, а не до електронної документації. У бізнесменів також виникають проблеми з адаптацією, зокрема, стосовно укладення договорів по Інтернету. І справа зовсім не у відсутності регулювання, - навпаки, нормативно-правових актів надто багато, але вони не согласованны між собою. В той же час, закон про інтернет-бізнес не може існувати відособлено. Про це розповів у своїй доповіді на iForum керівник практики комерційного права юрфірми Noerr Володимир Якубовский.

Юрист визначив 8 орієнтирів, про які треба пам'ятати інтернет-бізнесменам :

1. Юрисдикція.

Визначитеся, яке право застосовуватимете. Інтернет - мережа всесвітня, а юрисдикції різних країн відрізняються. Великі транснаціональні корпорації вирішують такі складнощі, встановлюючи фільтри на свої веб-сторінки, щоб право користуватися деякими послугами могли тільки резиденти конкретних країн. Приміром, лише нещодавно українці змогли здійснювати покупки на ITunes. Також можна вказати на сайті, по якій юрисдикції ви працюєте.

Не варто спокушатися, що відкриття сайту на сервері іншої країни повністю позбавляє вас від дії українських законів, відмічає юрист у відповіді на питання із залу. Наприклад, діятиме українське законодавство про захист споживачів, і також, швидше за все, норми про захист персональних даних. А ось договірне право може мігрувати. В. Якубовский також радить пам'ятати, що при розміщенні сайту на сервері іншої країни до вас застосовуватиметься законодавство тієї країни, тому важливо його вивчити.

2. Захист авторських прав.

При створенні сайту не порушуйте чужих прав і захищайте свої. Потурбуватися про захист прав треба вже на стадії складання договорів з розробниками сайту (штатним або позаштатним), з дизайнерами. Для цього краще проконсультуватися з юристами.

3. Реєстрація.

Пам'ятайте про правила реєстрації доменного імені і торгової марки. Необхідно переконатися, що найменування вашого домена не ідентичне з іншими брендами, особливо відомими. Така суперечка у великої компанії вам не виграти, попереджає юрист.

4. Персональні дані.

Закон про захист персональних даних діє не так давно, і український бізнес ще не звик до нього. Але краще все ж наслідувати норми Закону (реєстрація баз персональних даних, згода від користувачів сайту на використання їх даних), інакше вас можуть оштрафувати.

5. Реклама.

Реклама в Інтернеті - публічна, і усе, що ви в ній скажете, може бути використано проти вас. Будьте обережні із слоганами, акціями, радить В. Якубовский. Головне - не вводите споживачів в оману, не порівнюйте себе з конкурентами. Звичайно ж, поки АМКУ більше стежить за рекламою на ТБ, але потрапити під гарячу руку антимонопольщиков цілком реально.

6. Договори з покупцями.

Важливим аспектом є укладення договорів з вашими інтернет-покупцями. Запам'ятаєте: українське законодавство передбачає тільки письмову форму договору. Тобто, галочок в стилі "я приймаю умови" не вистачає! Потрібний підпис покупця. Теоретично можливо використовувати електронний цифровий підпис, але на практиці поки що це утопічно, оскільки навіть юрособи користуються нею рідко. Тому бізнесменам залишається так організувати взаємини з клієнтами, щоб їм було вигідно не порушувати умови угоди.

7. Оплата.

Щоб гроші, сплачені по Інтернету, стали вашими, треба, щоб договір був дійсним. Інакше ваш покупець зможе повернути їх через суд. Будьте уважні з електронними грошима - враховуйте міру їх легальності в Україні. Не усі платіжні системи у нас зареєстровані, але на практиці прецедентів стосовно притягнення до відповідальності за використання інших систем доки не було.

8. Податки.

Вибирайте ту систему оподаткування, яка вам підходить найбільше. Не підходить ніяка? Є варіант легальної оптимізації оподаткування через холдинги, але і це небезпечно, попередив юрист.


Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини