Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Регіонали знову подали до парламенту проект Трудового кодексу

23 квітня 2013, 13:55
197
1
Реклама

У парламенті учора зареєстрований проект Трудового кодексу Україниініційований нардепами-регіоналами Олександром Стояном і Ярославом Сухим. Проект складається з дев'яти книг (444 статті), а також завершальних і перехідних положень.

У пояснювальній записці до відповідного законопроекту № 2902 нардепи роз'яснюють, що в порівнянні з чинним трудовим законодавством, в законопроекті:

1. Значно чіткіше, чим раніше, визначено сферу дії трудового законодавства, у тому числі межі його поширення на стосунки з участю іноземних працівників і працедавців.

2. Включені положення, спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії (переглянутою), Загальної декларації прав людини, Міжнародному пакту про економічні, соціальні і культурні права, конвенціям і рекомендаціям Міжнародної організації праці (ст.4 - недопущення дискримінації у сфері праці, ст.5 - заборона примусової праці, ст.21 - основні права працівника, ст.26 - основні права працедавця і так далі).

3. З метою усунення порушень інтересів працівників при ліквідації юридичних осіб і створенні на базі їх майна нових юридичних осіб уперше встановлені правила відносно правонаступництва в трудових стосунках.

4. Встановлено обов'язок працедавця шанувати честь і гідність працівників. Виконання цього забезпечується обов'язком відшкодувати моральну шкоду.

5. Уперше чітко визначений зміст трудової функції працівника і її співвідношення з переліками робіт, які приводяться в кваліфікаційних характеристиках.

6. Виключено дискримінаційне обмеження права працівників, працюючих за терміновим трудовим договором, на звільнення за власною ініціативою.

7. З метою надання працівникам, які вступили у термінові трудові відносини, кращих умов для реалізації права на працю, передбачена можливість укладення після закінчення терміну трудових стосунків трудового договору на наступний термін, якщо відповідні роботи припиняються тимчасово (у зв'язку з їх сезонним характером і тому подібне).

8. Сформульовано положення про першочерговості виплати заробітної плати за рахунок засобів, що поступають в касу або на рахунок працедавця.

9. Уперше сформульовані загальні правила про склад робочого часу.

10. Статтею 16 передбачено, що акти трудового законодавства регулюють стосунки з дня набуття чинності їх і не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони пом'якшують або відміняють матеріальну і дисциплінарну відповідальність особи.

11. Статтею 18 встановлена норма відносно застосування актів законодавства однакової юридичної сили, якими регулюються трудові стосунки, у разі їх неузгодженості. В цьому випадку застосовується акт, який є спеціальним для цих стосунків. У разі неоднозначного трактования прав працівника або працедавця, коли є можливість ухвалення рішення на користь того або іншого рішення приймається на користь працівника.

12. Статтею 17 передбачена аналогія права, згідно якої, якщо стосунки не врегульовані актами з питань праці, вони регулюються актами трудового законодавства, регулюючими схожі за змістом трудові стосунки.


Згідно з даними сайту
ВРпроект сьогодні переданий на розгляд профільному Комітету.


Відмітимо, що цей проект "поданий" повторно - в Раді минулого скликання він був зареєстрований під № 1108 і бурхливо обговорювався громадськістю, отримавши епітет "рабський" (читайте, наприклад: Трудовий або Рабський кодекс?, Рейтинг "погроз" нового Трудового кодексу). Кодекс планували прийняти, але відклали - ймовірно, у зв'язку з виборами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини