Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наближається рішення проблем з гуманитаркой

10 квітня 2013, 12:26
205
5
Реклама

Комітет ВР у справах пенсіонерів рекомендує парламенту прийняти за основу проекти законів, спрямовані на врегулювання питання отримання в Україні гуманітарної допомоги - № 2623 і № 2649.

Положеннями законопроекту № 2623 передбачено визначити спеціально уповноважені держоргани з питань гуманітарної допомоги, повноваження цих органів і деякі питання визнання вантажів гуманітарною допомогою. Зокрема, передбачено відновити діяльність Комісії по питаннях гуманітарної допомоги при Кабміні.

Законопроектом № 2649 (про яке ЮРЛИГА розповідала в матеріалі Депутати намагаються розв'язати проблему з гуманитаркой) пропонується визначити терміни прийняття Минсоцполитики рішення про визнання або відмову у визнанні вантажу гуманітарною допомогою. А у разі неприйняття у встановлені терміни рішення - такий вантаж запропоновано вважати визнаним гуманітарною допомогою (з настанням усіх відповідних наслідків) після витікання 25 днів з дня вступу відповідних документів в Минсоцполитики. Тобто, планується впровадити принцип мовчазної згоди.

Комітет відмітив, що сьогодні склалася непроста ситуація, пов'язана з тривалим процесом визнання вантажів гуманітарною допомогою. За інформацією Держмитслужби, за станом на 10.03.2013 р. на митній території України знаходиться нерозмитнена гуманітарна допомога від 504 донорів.

І це при тому, загальний термін тимчасового зберігання товарів під митним контролем складає 90 календарних днів, і може бути продовжений не більше ніж на 30 днів. А за зберігання товарів зверху встановленого терміну стягуються відповідні платежі - від 0,5 до 2 євро за добу (за кубічний метр або піддон) залежно від типу складу, легкові автомобілі - 10 євро за добу. Таким чином, одержувачі гуманітарної допомоги повинні платити в середньому 100 євро за добу за зберігання вантажів на митних складах більше 90 (120) діб, що є значним фінансовим тягарем для організацій, які займаються добродійною діяльністю.

Комітетом прийнято також рішення звернутися до Кабінету Міністрів відносно термінового вжиття відповідних заходів про звільненні від оплати тих одержувачів гуманітарної допомоги, вантаж яких зберігається на митних складах через тривалу затримку з вини органів виконавчої влади стосовно визнання його гуманітарною допомогою.

Джерело: сайт ВР.

Нагадаємо, що після прийняття урядової постанови від 21 січня 2013 роки № 23 припинила діяльність Комісія з гуманітарної допомоги при Кабміні. На підставі Указу Президента від 1 лютого 2013 року № 51 Міністерству соціальної політики були передані повноваження спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань гуманітарної допомоги. Як стверджувала на засіданні ВР Міністр соцполитики Наталія Королівська, "контрабанда через гуманитарку в Україну не пройде".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини