Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Документ тижня : Положення про Міністерство прибутків і зборів

22 березня 2013, 18:04
580
3
Автор:
Реклама

Президент України Віктор Янукович своїм указом від 18 березня 2013 р. № 141/2013 ствердив Положення про Міністерство прибутків і зборів (далі - положення).

Нагадаємо, що Міністерство прибутків і зборів (далі - Миндоходов) було створене Указом Президента від 24 грудня 2012 р. шляхом реорганізації Державної податкової служби України і Державної митної служби. Миндоходов є правонаступником вишеотмеченных держслужби і центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України.

Згідно з документом основними завданнями Міністерства являються забезпечення формування і реалізація :

1) єдиної державної податкової, митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів, а також боротьба з правопорушеннями при застосуванні податкового і митного законодавства, здійснення в межах своїх повноважень контролю за надходженням до бюджетів і державних цільових фондів податків, зборів і інших платежів;

2) державна політика у сфері контролю за виробництвом і зверненням спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;

3) державна політика по адмініструванню єдиного внеску, а також боротьба з правопорушеннями при застосуванні законодавства з питань сплати єдиного внеску;

4) державна політика у сфері контролю за своєчасністю здійснення розрахунків в іноземній валюті у встановлений законом термін, дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), а також за наявністю ліцензій на здійснення видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, торгових патентів.

Крім того, положення передбачає також, що Миндоходов має право на здійснення попереднього документального санітарно-епідеміологічного, ветеринарного, фітосанітарного, екологічного контролю при проходженні через кордон, а також контролю за переміщенням культурних цінностей у формі попереднього документального контролю. Нагадаємо, що раніше Держмитниця не мала права пропускати вантаж без дозволів цих служб, що ускладнювало оформлення товарів.

Згідно з положенням у складі Миндоходов і його територіальних органів до прийняття законодавчих і інших нормативно-правових актів утворюються і діють підрозділи податковій міліції. Як відзначається, в документі функції податкової міліції належать міністерству "до прийняття законодавчих і інших нормативно-правових актів"тобто тимчасово .

Серед основних завдань податкової міліції можна відмітити такі як: отримання інформації про карні правопорушення у сфері оподаткування, митної і бюджетної політики і реагування на них за допомогою оперативно-розшукової діяльності і досудових розслідувань.

Відповідно до положень документу, фактично нове міністерство наділене величезними повноваженнями у сфері прибутків і зборів - функції податковій, митниці і адміністрування єдиного соціального збору згідно із законом переходять до Миндоходов. Таким чином, міністерство, окрім податкової і митниці, частково візьме на себе і функції Пенсійного фонду - в питанні адміністрування єдиного соціального збору.

"Положення не передбачає повноважень міністерства по розгляду скарг під час процедури адміністративного оскарження, які були у ДПС України, що може створити практичні складнощі для платників податків при оскарженні податкових повідомлень-рішень"- вважає старший юрист податкової практики ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери" Олександр Майданик.

Після "злиття" функцій податкової і митниці повноваження нового міністерства більш-менш ясні, але все таки питання залишаються відносно особливостей адміністрування Миндоходов єдиного соціального внеску. Так, на сьогодні виникли деякі складнощі з передачею відповідної інформації від Пенсійного фонду до міністерства. Відмітимо, що згідно з указом президента, фонд замість збору і ведення обліку ЕСВ залишить за собою лише право персоніфікованого обліку. Позначимо, що, на думку представників Пенсійного фонду, без затвердженого порядку передачі інформації фонд нічого не може зробити, а, крім того, право адміністрування ЕСВ повинен законодавчо закріпити за Миндоходов парламент.

Також досить цікавими з точки зору чинного законодавства є взаємини між Мінфіном і Миндоходов як фактично рівних суб'єктів держмеханізму. Поки залишається незрозумілим, приміром, хто визначатиме плани Миндоходов - само міністерство або все-таки Мінфін, як зараз? І яким чином після набуття чинності положення складатиметься бюджет?

В даному випадку важливий момент чіткого перерозподілу і координації фінансових функцій нового міністерства, причому не лише з Мінфіном, а і з багатьма іншими відомствами і міністерствами.

Ще одне важливе питання - це можливий конфлікт інтересів між збором податків і здійсненням держполітики в цій сфері. Згідно із законом про центральні органи виконавчої влади, в Україні міністерства мають право розробляти політику в профільній сфері, таким чином, Миндоходов має право займатися не лише збором податків, мит і ЕСВ, але і формувати політику держави у вказаних питаннях. У такій ситуації з'являється можливість того, що фактично якщо назріє необхідність збільшення прибутків до держбюджету, то міністерство відповідно зможе розробляти нормативні документи для введення додаткових податків і мит. Якщо враховувати досвід світових держав в цій сфері, то держапарат багатьох країн побудований таким чином, що функції адміністрування податків і впливу на податкову політику не відносяться до компетенції одного міністерства.

Крім того, незважаючи на величезний перелік повноважень і функцій нового міністерства, положення не містить переліку структурних підрозділений Миндоходов. З точки зору розділу повноважень усередині структури, наприклад, було б цікаво дізнатися про те, чи будуть у складі держоргану створені відповідні департаменти податкової і митної політики або відділ з питань адміністрування ЕСВ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини