Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приватних детективів не поспішають узаконювати

21 березня 2013, 11:06
319
6
Реклама

Комітет з питань підприємництва вважає, що законопроект № 1093 про приватну детективну (розшуковий) діяльність вимагає доопрацювання.

Нагадаємо, що проектом пропонується легалізувати приватну детективну діяльність як вид підприємницької діяльностівизначити її загальні правові принципи. ЮРЛИГА детально розповідала про це в матеріалі Українських приватних детективів узаконять?

Під час обговорення члени Комітету звернули увагу на виведення Головного науково-експертного управління Апарату ВР, в якому відзначається, що проект в цілому заслуговує підтримки, проте окремі його положення викликають зауваження. На думку експертів, запропоноване законодавче регулювання порядку створення юридичних осіб, які повинні здійснювати приватну детективну діяльність, вимагає доопрацювання відносно узгодження з вимогами Цивільного кодексу.

Так, викликає сумнів вимога про створення таких юрособ у формі підприємств. Акцентувалася увага на тому, що статтею 191 ГК підприємство визначене як єдиний майновий комплекс, використовуваний для здійснення підприємницької діяльності, тобто розглядається як об'єкт права. А по законопроекту юридичні особи, що здійснюють приватну детективну діяльність, являються суб'єктами права. Тому такі "детективні агентства" повинні створюватися у формі підприємницьких суспільств відповідно до вимог статті 84 і глави 8 ГК.

Крім того, необхідно визначитися з видами юридичних осіб, оскільки запропоноване законопроектом створення бюро, суспільств, контор, фірм і т.д створює плутанину, оскільки не встановлює будь-якої різниці між нимине визначає їх специфічних ознак. Враховуючи вимоги законопроекту про те, що засновниками можуть бути виключно приватні детективи, слід передбачити можливість створення юридичної особи одним приватним детективом або об'єднанням (два і більше) приватних детективів, а також визначити порядок їх створення, діяльності, вимоги до статутних документів і так далі

На засіданні відзначалося, що деякі положення законопроекту потребують техніко-юридичного доопрацювання. Було висловлено також і інші зауваження. Відповідне рішення спрямоване в профільний комітет.

Джерело: ВР.

Як же працюють українські детективи зараз? Про це читайте в інтерв'ю з директором детективного агентства "Конрад", який розповів про правову специфіку роботи українських детективів, їх співпраці з адвокатами, а також найбільш затребуваних клієнтами послугах.

"Якщо чесно, то я сумніваюся, що наш професійний закон ухвалять в найближчому майбутньому. По-перше, це колосальні гроші. По-друге, ніхто не дасть просто так порпатися в нижній білизні на законних підставах. Тому на даний момент усі ми працюємо у рамках "усе, що не заборонено - те дозволене"- сказав Юрій Конрад.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини