Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон "Про аграрні розписки"

19 березня 2013, 16:18
538
1
Автор:
Реклама

Сьогодні, 19 березня, набув чинності Закон "Про аграрні розписки", який був прийнятий 6 листопада 2012 року. Закон визначає аграрну розписку як товаророзпорядчий документ, фіксувальний безумовне зобов'язання боржника, яке забезпечується запорукою, здійснити постачання сільгосппродукції або сплатити грошові кошти на певних в нім умовах. Встановлені такі види аграрних розписок:

- товарна - встановлює безумовне зобов'язання боржника по аграрній розписці здійснити постачання погодженої сільгосппродукції, якість, кількість, місце і термін постачання якої визначені аграрною розпискою;

- фінансова - встановлює безумовне зобов'язання боржника сплатити грошову суму, розмір якої визначається по погодженій боржником і кредитором формулі з урахуванням цін на сільгосппродукцію в певній кількості і якості.

Згідно ст. 7 Закону, аграрна розписка встановлює забезпечення виконання зобов'язань боржника запорукою його майбутнього урожаю. Предметом такої запоруки може бути виключно майбутній урожай сільгосппродукції.

Аграрна розписка видається окремо на кожен вид сільгосппродукції, визначений родовими або індивідуальними ознаками і вважається виданою з дня її реєстрації в Реєстрі аграрних розписок. Товарна аграрна розписка може видаватися на кожен погоджений боржником і кредитором об'єм постачання погодженої сільгосппродукції.

Відповідно до ст. 12 Закону, аграрні розписки діють до повного їх виконання. З відома кредитора дата виконання зобов'язань по аграрній розписці може бути перенесена на наступний маркетинговий рік. Також встановлено, що виконання аграрних розписок по кожному виду сільгосппродукції здійснюється в черговості їх видачі.

Крім того, зобов'язання по аграрних розписках можуть бути забезпечені поручительством фінансової установи, про що така фінансова установа вказує в тексті аграрної розписки шляхом здійснення напису "Доручаюся", яка скріплюється підписом його уповноваженого представника і друком. Поручительство фінансових установ по аграрних розписках здійснюється в порядку, встановленому для операцій по авалированию векселів.

Як пише в матеріалі для видання ЮРИСТ & ЗАКОН "Аграрні розписки - новий інструмент фінансування сільгоспвиробників" Олександр Плотников, радник, адвокат, АТ ArzingerЗакон покликаний заповнити нестачу ефективних інструментів для фінансування сільського господарства. "Не секрет, що Закон розроблений на основі досвіду Бразилії, де аграрні розписки успішно використовуються з 1994 року і є одним з чинників, який сприяв дуже активному росту аграрної галузі за рахунок ефективного механізму залучення сільгоспвиробниками додаткового фінансування"- відмічає він.

А. Теслярів вказав, що Закон не встановлює обмежень для нерезидентів України відносно можливості бути кредиторами по аграрних розписках, а також не встановлює, що зобов'язання по фінансових аграрних розписках повинні виконуватися тільки в гривні. "Наважуся припустити, що це свідчить про намір законодавця не обмежувати сферу використання аграрних розписок по суб'єктному складу тільки резидентами України. Проте для того, щоб аграрні розписки могли використовуватися в зовнішньоекономічних стосунках, необхідно внести зміни у валютне законодавство"- роз'яснює адвокат.

"Успішний досвід Бразилії дозволяє сподіватися, що і в Україні аграрні розписки знайдуть своє застосування, тим більше що в цьому зацікавлені деякі великі гравці" - висловив припущення А. Теслярів. 

Переваги і недоліки Закону "Про аграрні розписки" також для видання ЮРИСТ & ЗАКОН проаналізувала Юлія Палилоадвокат, керівний партнер ЮФ "ЮСТ УКРАИНА" (подробиці - в матеріалі "Плюси і мінуси Закону "Про аграрні розписки" ). Вона вважає, що на практиці може виникнути питання відносно дієвості Закону, ст. 7 якого визначає, що аграрна розписка встановлює забезпечення виконання зобов'язань боржника по аграрній розписці запорукою його майбутнього урожаю, предметом такої запоруки може бути виключно майбутній урожай сільськогосподарської продукції. Передбачено, що на день видачі аграрної розписки майбутній урожай сільськогосподарської продукції не може знаходитися в інших запоруках, окрім як по аграрних розписках. Проте цій же ст. 7 Закону встановлено, що виконання зобов'язань по аграрній розписці може забезпечуватися додатково будь-якими передбаченими законодавством України видами забезпечення виконання зобов'язань. Ст. 546 Цивільного кодексу визначені види забезпечення виконання зобов'язання : виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, поручительством, гарантією, запорукою, утриманням, завдатком. "Це може викликати відмову кредитора в наданні грошових коштів, послуг, іншого зустрічного зобов'язання з договору, до укладення інших видів забезпечення виконання зобов'язання"- відмітила Ю. Палило.

Також вона вважає необхідним ухвалення закону відносно гарантійного фонду виконання зобов'язань по складських документах на зерно, що посбособствует ефективному використанню аграрних розписок. Адвокат пояснила: "Створення гарантійного фонду завершить створення цілісної системи складських документів на зерно. Ухвалення вказаного закону істотно вплине на можливість виконання зобов'язань по товарною аграрною розпискою, може здійснюватися шляхом передачі складських документів, що засвідчують право власності їх власника на сільськогосподарську продукцію, що зберігається на товарному складі".

Андрій Заблоцкийстарший юрист, керівник департаменту права міжнародної торгівлі АТ "Вовків і Партнери"відмітив, що Закон "Про аграрні розписки" розроблявся Минагрополитики в співпраці з міжнародними експертами (FAO, USAID, EBRD) і самими сільгоспвиробниками, у тому числі шляхом наочного вивчення в 2011 році роботи бразильської системи гарантування за рахунок аграрних розписок, яка стала локомотивом розвитку сільського господарства в цій країні. Він вважає, що як тільки Закон запрацює, банки і приватні компанії зможуть істотно збільшити інвестиції в цій сфері.

Юрист звернув увагу, що Законом передбачена спрощена процедура старанного виробництва на підставі старанного напису нотаріуса, що дозволяє кредиторові швидше запустити механізм повернення позикових засобів. Також, кредиторові надано переважне право задоволення вимог перед іншими кредиторами цього ж боржника.

"Запропоновані схеми дозволяють говорити про реальні перспективи функціонування механізму гарантування аграрних розписок, у тому числі, враховуючи поточну копітку роботу, яка ведеться з метою прийняття підзаконних актів. Крім того, слід зазначити, що, незважаючи на те, що Закон вже набув чинності, а експерти FAO оцінюють фінансові надходження під аграрні розписки першого року в 250-370 млн. доларів США, реальне впровадження в Україні системи кредитування під заставу майбутнього урожаю забере рік-два"- зробив висновок А. Заблоцкий.

В цілому ж, юристи сходяться на думці, що Закон "Про аграрні розписки" повинен позитивно вплинути на кредитні стосунки в аграрному секторі і пособообствовать залученню необхідних аграріям засобів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини