Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано уточнити повноваження спікера ВР в процедурі стосовно позбавлення мандату

18 березня 2013, 15:33
172
1
Реклама

Сім народних депутатів (фракція Батькивщина) подали до парламенту законопроект № 2541 відносно розгляду питання про невиконання народним депутатом вимог відносно несумісності депутатського мандату.

Як роз'яснили депутати, Конституція України передбачає вичерпний перелік повноважень спікера ВР, і не наділяє його повноваженнями одноосібно вирішувати питання про звернення до суду для вирішення питання про дострокове припинення повноважень народного депутата, який не виконує вимоги відносно несумісниці. А діюча редакція Закону "Про статус народного депутата України" і Регламенту Верховної Ради залишають "останнє слово" саме за головою ВР.

Тому законопроектом пропонується викласти в новій редакції частини першу і другу статті 5 Закону про статус нардепа і статтю 223 Регламенти ВР, передбачивши, що питання про зверненні до суду відносно дострокового припинення повноважень народного депутата розглядається Верховною Радою України на підставі пропозиції комітету, до предмета ведення якого входять питання регламенту, у разі встановлення факту невиконання народним депутатом вимог відносно несумісності депутатського мандату з іншими видами діяльності. Рішення приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю голосів народних депутатів від її конституційного складу. На підставі прийнятого Верховною Радою рішення спікер зобов'язаний не пізніше, ніж в 10-денний термін, звернутися до суду для вирішення питання про дострокове припинення повноважень народного депутата.

На сьогодні процедура така: регламентний комітет розглядає відповідні матеріали і передає своє укладення спікерові, який в 10-денний термін звертається до суду про дострокове припинення повноважень народного депутата або повертає матеріали комітету з обгрунтуванням відмови в зверненні до суду. У разі повернення комітет розглядає таке рішення, і тільки у разі незгоди з ним вносить у Верховну Раду пропозицію про розгляд цього питання на пленарному засіданні.

Відмітимо, що причиною появи такого законопроекту стала недавня суперечка про позбавлення депутатського мандату Сергія Власенко, аналіз рішення ВАСУ читайте в матеріалі Страчувати не можна помилувати: уроки пунктуації у справі Власенко".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини