Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У пенсійному законодавстві заплановані зміни відносно інвалідів

18 березня 2013, 14:01
137
1
Реклама

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів розглянув і рекомендує парламенту ухвалити за основу законопроект № 1106 відносно стимулювання роботи інвалідів. Законопроектом пропонується внести зміни Закон про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняа саме:

- у частині другої статті 33 передбачити, що інвалідам II групи пенсія по інвалідності призначається у розмірі пенсії за віком, у тому числі під час продовження ними трудовій діяльності, за умови наявності страхового стажу (залежно від віку, в якому уперше встановлена інвалідність) у жінок - від 20 до 25 років стажу, у чоловіків - від 25 до 30 років стажу (нині пенсія по інвалідності II групи призначається у розмірі 90 % пенсії за віком. Право на встановлення пенсії по інвалідності у розмірі пенсії за віком, тобто 100 % пенсій за віком мають тільки непрацюючі інваліди II групи, за умови наявності вищезгаданого стажу);

- у частині 3 статті 42 передбачити, що пенсіонерам з числа інвалідів I групи перерахунок пенсіїобчислений відповідно до статті 28, робиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, незалежно від факту їх роботи (нині, у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28, тільки непрацюючим пенсіонерам. Тим пенсіонерам, які продовжують працювати, вказаний перерахунок робиться тільки після звільнення з роботи).

Також Комітет рекомендує ухвалити законопроект № 1110 відносно врегулювання порядку призначення пенсії за віком. Пропонується внести зміни в розділ XV Закону про загальнообов'язкове пенсійне держстрахування- передбачити поетапне підвищення розміру страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком в мінімальному розмірі.

Довідка. До 01.10.2011 року мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлювався за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу; з 1.10.2011 мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлюється за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок - 30 років страхового стажу.

Джерело: ВР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини