Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За домашнє насильство покарають громадськими роботами

18 березня 2013, 12:26
222
4
Реклама

Кабмін зареєстрував у ВР законопроект № 2539 "Про запобігання і протидію домашньому насильству", яким пропонується замінити в чинному законодавстві поняття "Насильство в сім'ї" "домашнє насильство" таким чином розширивши коло осіб, на яких поширюється дія відповідного законодавства, - включивши в нього колишнього подружжя, яке проживає разом.

Домашнє насильство - будь-які протиправні діяння фізичного, сексуального, психологічного або економічного характеру, здійснені відносно члена своєї сім'ї або особи, з яким існують або існували сімейні стосунки, зокрема колишнього чоловіка за умови спільного проживання, у тому числі жорстоке поводження з дитиною в сім'ї, а також посягання на права, свободи і законні інтереси особи, які завдають йому фізичного, морального або матеріального збитку або створюють загрозу спричинення такої шкоди.

Відмітимо також, що проектом вводиться поняття "жорстоке поводження з дитиною в сім'ї"яке включатиме не лише умисні дії по відношенню до дитини, а також бездіяльність батьків.

Жорстоке поводження з дитиною в сім'ї - образи, зневага, недбале звернення, залишення без нагляду або опікування і інші форми фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства над дитиною з боку осіб, що визначених в статті 3 справжні Закони, порушують права, свободи і законні інтереси дітей, котоые перешкоджають їх нормальному розвитку, завдають шкоди фізичному або психічному здоров'ю дитини, його честь і достоїнства або створюють реальну загрозу спричинення такий шкода.

Рішення про застосування тимчасового обмеження прав і напряму осіб, що зробили домашнє насильство, для проходження коректувальної програми, пропонується покласти на суди.

Законопроектом пропонується обмежити застосування покарання у вигляді виправних робіт для осіб, що зробили насильство в сім'ї. Замість цього вводиться покарання у виді громадських робіт - порушники виконуватимуть їх безкоштовно у вільний від роботи або навчання час, що покликаний сприяти перевихованню. Так, за здійснення домашнього насильства пропонується встановити покарання у виді штрафу від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (від 51 до 85 грн.) або громадських робіт на термін від 20 до 40 годин, або админарест на строк до 5 діб.

Розширюється і круг органів і установ, на які покладається здійснення заходів по запобіганню і протидії насильству. До таких органів пропонується також віднести місцеві державні адміністрації; органи місцевого самоврядування; центри соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді; установи системи освіти; установи охорони здоров'я.

Нагадаємо, що подібні зміни в минулій ВР пропонувалися Ю. Кармазиным, детальніше читайте - Кармазин хоче захистити колишніх партнерів від домашнього насильства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини