Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обговорюється нова редакція порядку розслідування нещасних випадків в учбових закладах

27 лютого 2013, 10:05
321
0
Реклама

Міносвіти опублікувало проект нової редакції Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час учбово-виховного процесу в учбових закладах. Відповідний текст документу розміщений на офіційному веб-сайті міністерства в рубриці "Громадське обговорення".

Відмітимо, що на даний момент діє подібне Положення, затверджене наказом Міносвіти від 31.08.2001 № 616.

У новому Положенні уточнено, що воно встановлює єдиний порядок розслідування і обліку нещасних випадків, що сталися з вихованцями, що вчаться, студентами, курсантами, слухачами, аспірантами, клінічними ординаторами, докторантами під час учбово-виховного процесу на території України, у тому числі під час виробничого навчання, практики на виділеній ділянці підприємства під керівництвом уповноважених представників учбового закладу.

Уточнена також і термінологія. Так, під нещасним випадком розуміється дія, в результаті якої вихованець, учень, студент, курсант, слухач, аспірант, клінічний ординатор, докторант отримав травму або інше ушкодження здоров'я; а травма - це порушення анатомічної функції тканин або органів людини, викликане раптовою зовнішньою дією або впливом зовнішнього чинника.

Розслідуванню підлягають нещасні випадки, які сталися під час учбово-виховного процесу і привели до тимчасової (більш ніж на 1 робочий (учбовий) день) або стійкої втрати здоров'я або смерті. Нещасні випадки розслідуються незалежно від того, чи був потерпілий в стані психічного розладу, алкогольного або наркотичного сп'яніння.

Детальніше прописані і правила роботи комісії з розслідування нещасного випадку. Зокрема, встановлюється, що потерпілий, його батьки і представники не включаються до складу комісії, але мають право брати участь в її роботі, надавати свої пояснення і пропозиції, додавати до матеріалів розслідування документи, отримувати від комісії інформацію про хід проведення розслідування.

Також вказано, що що в окремих випадках потерпів, батьки потерпілого або особи, інтереси, що представляють його, можуть звернутися до керівника учбового закладу з письмовою заявою про нерозголошування інформації про наслідки нещасного випадку, якщо така інформація завдає моральної шкоди потерпілому.

Як і в поточній редакції, комісії на розслідування дається 3 дні, але пропонується у разі потреби проведення експертиз і тому подібне подовжувати термін (не більше ніж на місяць).

Передбачено і багато інших змін, що розширюють і уточнюють процедуру розслідування.

Зауваження і пропозиції до проекту Міносвіти просить присилати впродовж 1 місяця з дня обнародування проекту на адреси: 03035, Київ-35, вул. Митрополита Василя Липкивского, 36, Державна наукова установа "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти"; so@iitzo.gov.ua.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини