Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли можна буде отримати біометричний паспорт?

26 лютого 2013, 17:24
1052
2
Реклама

Як відомо, Закон про біометричні паспорти має два завдання - створення Державного демографічного реєстру і видачу нових документів, що засвідчують особу. Проте для реалізації цих завдань знадобиться ще немало часу.

Державна міграційна служба тільки підготувала проект Плану створення Госдемреестра на 2013 - 2016 роки, повідомив її голова Микола Ковальчук. Тобто, перший біометричний паспорт видадуть аж в 2016 роціхоча і це орієнтовні терміни - можливо, паспорти видаватимуть на рік раніше, а може і на пару років пізніше вказаного року.

Чому так довго йтиме підготовка? Для прикладу Н. Ковальчук розповів про досвід Росії - там на реалізацію подібної програми пішло шість років - по два на розробку документів, створення бази і пілотного проекту, і ще два - на "доведення до пуття".

Необхідність "чипования" документів, що засвідчують особу, ГМС пояснила на прикладі закордонних біометричних паспортів. Вони випускатимуться у формі традиційної книжечки, і майже нічим не відрізняються від нинішніх закордонних паспортів. Тільки ось в останню сторіночку буде "імплантований" чіп - з тією ж інформацієюяка надрукована на першій сторінці.

Якщо інформація дублюється - навіщо потрібний такий чіп? "Головне завдання чіпа - захист паспорта, його безпека"- пояснив Н. Ковальчук. Прикордонник проведе паспортом, відкритим на останній сторінці, по спеціальному ридеру - і з чіпа прочитуватиметься інформація про те, чи дійсно виданий цей паспорт в Україні (база Госдемреестра).

Внутрішні паспорти громадянина України у перспективі набудуть вигляду пластикової картки, також з чіпом в ній, що містить ідентичну надрукованою інформацію. Її також прочитуватимуть за допомогою ридеров - в держорганах, у нотаріусів і тому подібне

Як стверджують в ГМС, відбитки пальців і інша біометрична інформація вноситиметься в чіп тільки за бажанням громадянина.

Отже, найближчими роками нові біометричні документи видаватися не будуть, оскільки необхідно розробити під них інфраструктуру, до того ж, грошей на це потрібні немало - близько 800 мільйонів гривен.

Поки що українці отримуватимуть внутрішні і закордонного паспорта за старими звичними зразками. Усі паспорти громадян України залишатимуться в силі безстроково; закордонні - до дати, вказаної в паспорті як дата закінчення дії. А заклопотаним "диявольськими" аспектами біометрії Н. Ковальчук порадив уважніше читати Закон.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини