Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Києві пройшов XI з'їзд суддів

25 лютого 2013, 10:52
658
1
Реклама

Звітуючи перед колегами за виконану роботу голова Ради суддів Ярослав Романюк окремо звернув увагу на факти неодноразових публічних образ суддів висловлюваннями ряду політиків. Такий стан справ пан Романюк вважає неприпустимим. Крім того, отримали популярність такі важелі впливу на суддів як мітинги, пікети і різного роду протести. Представників ЗМІ попросили утримуватися від застосування подібних способів впливу на суддів.

Також скаржився Я. Романюк на недостатність важелів впливу у Ради суддів, у зв'язку з чим пропонується цю проблему розв'язати на законодавчому рівні. Так, необхідно встановити, що звернення Ради є обов'язковими до розгляду, а також невідкладними. Також в числі озвучених пропозицій - ініціатива надати Раді суддів право писати правові укладення відносно проектів нормативних актів, залучивши таким чином Раду до законотворчості. Також, пан Романюк хоче, щоб ці укладення приймалися до уваги парламентом.

Нагадали у черговий раз і про проблему навантаження на суддів. Адже навантаження по регіонах буває різна, а винагорода для суддів залишається однаковою. Для регулювання цієї проблеми, по словах Я. Романюка, також були подані відповідні пропозиції в Кабмін.

Хвилює уми суддів і проблема відкритості судової влади. Не треба чекати, поки преса напише сама або звернеться за коментарем до когось іншого, хто готів їх надати. Треба активно працювати зі ЗМІ вказує Я. Романюк. Його підтримують і інші представники з'їздів. Так, затверджувалося про необхідність функціонування єдиного судового телеканалу і наявності прес-секретарів в кожному суді.

На тлі загального задоволення від виконаної роботи виділявся тільки суддя Верховного Суду України Валентин Косарев який відмітив, що радіти особливо нічому внаслідок того, що судова реформа в Україні провалилася: "Та і не варто було розраховувати на її успіх через провал ряду інших реформ". Крім того, суддя вважає що за роки дії Закону про судоустрій рівень суддівського самоврядування істотно знизився. До того ж, суди зараз не можуть захистити громадян, оскільки самі не захищені. В результаті судової реформи суди стали ще залежніші від влади.

В. Косарев також відмітив невдоволення прийнятим КПК, яким не лише не враховано було ряд поправок, але і введено в Україні поліцейський режим.

З'їзд суддів прийняв рішення про звільнення Андрея Стрижака з посади судді Конституційного Суду України, за що проголосували 92 делегати шляхом таємного голосування. Консолідованою кандидатурою (від судів усіх юрисдикцій) став суддя Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ Олександр Литвинов (раніше суддя Апеляційного суду Львівської області). Пан Литвинов був призначений на посаду судді КСУ за рішенням 91 делегата з 93.

Також в ході З'їзду був призначений новий склад Ради суддів Україничленами якого стали:

- судді Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ Павло Гвоздик і Валентина Щепоткина;

- судді ВСУ Галина Каныгина і Василь Онопенко;

- суддя ВАСУ Сергій Амелин;

- суддя Донецького апеляційного адміністративного суду України Раїса Ханова;

- суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсирий;

- суддя КСУ В'ячеслав Овчаренко;

- судді ВХСУ Інна Алеева, Тетяна Козырь і Володимир Погребняк.

Обрана Рада суддів України провела перше засідання, на якому головою був обраний Василь Онопенкозаступником голови - Раїса Ханова, секретарем Ради - Тетяна Козырь.

З'їздом були обрані в кадровий резерв членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів по 2 представники від кожної юрисдикції. Ними стали заступник голови ВХСУ Анатолій Осетинський і суддя ВХСУ Анастасія Зарицкая; судді ВАСУ - Олександр Гашицкий і Михайло Зайцев; суддя ВСУ Микола Патрюк і голова Апеляційного суду Донецької області Валентина Лисовая.

Також з'їзд вирішив рекомендувати парламенту обрати на посаду членів Вищої ради юстиції - голову КСУ Анатолія Головина суддю ВССУ (і нинішнього голови УСЮ) Владимира Колесниченкоголови Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталія Кузьмишина.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини