Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тевелев сподівається запустити Центральний депозитарій в жовтні 2013 року

22 лютого 2013, 12:07
460
1
Реклама

"Це перший рік, який Комісія працює із статусом національною. Ми не підійшли до цього питання формально, адже це не просто зміна вивіски, це абсолютно інша парадигма"- відмітив Дмитро Тевелевголова НКЦБФР.

Одним з найбільших досягнень Комісії пан Тевелев називає перехід з 1 січня 2013 року на формат електронній звітності. Тепер повністю уся документація поступає до регулятора в електронному вигляді, що істотно спрощує усім життя (для порівняння, одного разу один з представників ринку направив звіт на 34 тис. листах формату А-4).

Також увесь 2012 рік активно велася робота по впровадженню пруденциальных нормативів для усіх видів діяльності на фондовому ринку і відносно створення умов для боротьби з маніпулюваннями на ринку і торгівлею инсайдерской інформацією. Проте в цьому випадку треба враховувати, підкреслює Д. Тевелев, що такі правопорушення у всьому світі вважаються одними з найбільш складних в плані доведення. У Росії на розслідування подібних справ передбачається близько 6 місяців, а в США це може тривати роками. Крім того, ведеться робота із створення Єдиного біржового порталу.

 

Як завжди, заклопотані у Комісії корпоративною культуроюточніше її двоїстістю: "…деякі емітенти слідують навіть комам в правилах по розміщенню на тій же Лондонській фондовій біржі, то в той же час буквально переступають через деякі норми українського законодавства". Регулятор має намір виправити такий стан справ.

Пан Тевелев, нагадує, що у жовтні цього року планується запуск Центрального депозитарію і розрахункового центрущо є центральним завданням 2013 року. Зараз доки існує ряд технічних труднощів, а також необхідно створити внутрішні документи.

Якщо у минулому року акцент був  на інфраструктурні проекти, то в цьому - на їх реалізацію. Також в планах - законопроект про похідні позови (надати право акціонерові подавати позови від імені суспільства. На думку регулятора такий акціонер повинен володіти хоч би 5 % акцій). Крім того, не залишають надії в Комісії на те, що нарешті дозріє закон про похідні (дериватах), а також буде зроблена ще одна спроба довести до розуму Фонд гарантування інвестицій.

Дмитро Тевелев

Що ж до минулих податкових змін на фондовому ринку, то Д. Тевелев хоче подивитися, як же вони працюватимуть. Якщо погано - тоді Комісія займеться розробкою змін для поліпшення ситуації.

Не обійшлася захід без  вже питання , що стало традиційним; о MMCIS. Учора (в день зустрічі) якраз закінчився 2-мясячный термін для того, щоб ця компанія вступити у відповідну професійну асоціацію. Якщо Комісія отримає достовірну інформацію, що цього так і не сталося, то для розгляду цього питання найближчим часом відбудеться засідання НКЦБФР.

Сама ситуація на фондовому ринку  містить позитивну динаміку, зокрема, це спостерігається стосовно співвідношення капіталізації лістингових компаній до ВВП. І хоча показник в порівнянні з іншими країнами більш ніж скромний - 17.6 % і більше 50 %, але все таки  ми рухаємося у бік поліпшень, відмічає Максим Либанов, директор департаменту аналізу, стратегії і розвитку законодавства НКЦБФР.

Максим Либанов

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини