Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Удома, самовільно побудовані до 5.08.1992, пропонується узаконити за спрощеною процедурою

12 лютого 2013, 10:32
956
3
Реклама

Ситуація з введенням в експлуатацію об'єктів самовільного будівництва на сьогодні в Україні є дуже проблемною, вважає нардеп Валентин Ничипоренко, пропонуючи своїм першим законопроектом № 2252 удосконалити відповідне законодавство. А саме - врегулювати питання оформлення прав власності на об'єкти нерухомого майна, закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року.

Річ у тому, що порядок і умови прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва уперше були встановлені постановою Кабміну від 5 серпня 1992 року № 449. Отже, питання про придбання права власності на приватні житлові будинки з господарськими будівлями і спорудамиякі побудовані до 5 серпня 1992 року, не врегульований на рівні закону. Між тим, в різних регіонах України, а особливо в сільській місцевості, знаходиться багато таких будинків - існують вони тільки фактично, але не юридично.

Хвилює депутата і те, що існуючі механізми врегулювання процедури оформлення прав власності на вказані об'єкти нерухомості передбачають істотні фінансові витрати, що утрудняє або робить неможливою процедуру узаконення.

Законопроектом пропонується ввести спрощену процедуру оформлення прав власності на вказані об'єкти нерухомості - вони не прийматимуться в експлуатацію, а оформлення прав на них відбуватиметься тільки на основі технічного обстеженняяке безоплатно здійснюється територіальними органами Госархистройинспекции і виписки з поземельної книги.

Такі зміни передбачається внести в розділ V Перехідних положень Закону про регулювання містобудівної діяльності, і торкатися вони будуть закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них.

Також запропоновано доповнити Закон про держреєстрацію речових прав на нерухоме майно розділом V "Завершальні і перехідні положення", в якому відмітити, що посвідчення про право власності на вищезгадані об'єкти видаються особам, за якими закріплені особові рахунки в поземельних книгах.

А в Закон про судовий збір пропонується внести положення про те, що до 31 грудня 2017 року ставка судового збору по спорах майнового характеру - за подачу позовів про визнання права власності на спадкове майно (а саме, на закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року вказані об'єкти) складає 0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини