Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано ухвалити закон про раціоналізаторську діяльність

8 лютого 2013, 16:36
1033
1
Реклама

Закон "Про раціоналізаторську діяльність в Україні" пропонують прийняти нардепи-комуністи А. Зубчевский і А. Присяжнюк, щоб врегулювати стосунки, що виникають у зв'язку із здійсненням прав інтелектуальної власності на раціоналізаторські пропозиції.

Згідно із законопроектом № 2193, раціоналізаторська пропозиція - визнана господарюючим суб'єктом пропозиція, що містить технічне або організаційне рішення у будь-якій сфері його діяльності. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об'єкт або процес.

У проекті визначені:
- умови надання правової охорони рацпропозиціям як об'єктам інтелектуальної власності;
- правила складання заяви на рацпропозицію;
- порядок подачі і розгляду заяви на рацпропозицію;
- порядок використання рацпропозиції і виплати винагороди авторам;
- порядок і джерела фінансування раціоналізаторської роботи;
- права, пільги, заходи трудового заохочення і захист прав раціоналізаторів;
- повноваження держорганів, суб'єктів господарювання і громадських організацій в питаннях керівництва розвитком раціоналізації.

Як пояснюють автори, ухвалення цього закону дозволить поступово здійснювати економію усіх видів ресурсів, особливо імпортних енергоносіїв, підвищувати конкурентоспроможність вітчизняних товарів і послуг на внутрішньому і світових ринках, а також сприятиме створенню нових робочих місць в державі. Від прибутків, отриманих суб'єктами господарювання за рахунок використання рацпропозицій, ростимуть податки, які спрямовуються до держбюджету, а від сум авторської винагороди за використання рацпропозиції податки поступатимуть і до місцевого бюджету. Таким чином, держоргани і органи місцевого самоврядування будуть зацікавлені в розвитку раціоналізаторської роботи в усіх сферах.

Крім того, депутати запевняють, що внаслідок ухвалення закону "молодь так наполегливо не намагатиметься виїхати на заробітки за кордон, а займатиметься винахідництвом і раціоналізацією в Україні, отримуючи за це моральні і матеріальні нагороди".

Довідка. У діючому ГК (ст.ст. 481, 482, 483, 484) визначені загальні стани у сфері раціоналізаціїа саме: легальне поняття раціоналізаторської пропозиції, суб'єкти права інтелектуальної власності, немайнові і майнові права авторів. Крім того, правовідносини у сфері раціоналізації регулює Тимчасове положення "Про правову охорону об'єктів промислової власності і раціоналізаторських пропозицій в Україні", яке затверджене Указом Президента № 479 від 18 вересня 1992 року і Методичні рекомендації про порядок складання, подачі і розгляду заяви на раціоналізаторську пропозицію, які затверджені наказом Держпатента № 131 від 27 серпня 1995 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини