Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українським суддям готують учбові курси для підвищення кваліфікації

5 лютого 2013, 16:37
208
3
Реклама

Сьогодні ЮРЛИГА відвідала прес-брифінг присвячений початку спеціальної підготовки суддів, а також реалізації українсько-канадського проекту "Освіта суддів - для економічного розвитку".

У Україні близько 9 тис. суддів, які потребують постійного підвищення кваліфікації. Надалі це забезпечить громадянам доступ до справедливого судового розглядувідмічає Ігор Самсинголова ВККС. У цих цілях для українських суддів пропонується використовувати передовий досвід інших країн, зокрема, Канади, в якій рівень довіри населення до судової гілки влади, - близько 80 %.

Нагадаємо, тема довіри громадян до судів не залишає уми наших служителів Феміди. Минулого року відбулася акція "Зміцнимо довіру громадян до суду", у рамках якої проводилося опитування відвідувачів судів на предмет визначення стану незалежності суддів в Україні. В цілому, результати подібних опитувань свідчать про те, що 60-70 % фізосіб не довіряють суддям.

Також читайте: Ефективна судова система: місія здійснима?

Ігор Самсин

И. Самсин відмічає, що буде створено безліч курсів як для майбутніх суддів, так і для діючих, з метою підвищення кваліфікації останніх. Зокрема, допомагати розробляти курси за земельним законодавством і тлумаченням законодавства будуть фахівці з Канади. Стосовно основ тлумачення законодавства, то вже існує написана книга, яку розробляли судді ВСУ і практики. Проте, як стверджує пан Самсин, у суддів немає часу читати книги, і тому їм треба коротко пояснити, як вирішувати ту або іншу колізію, як розуміти принцип верховенства права, і тому подібне

Роль канадських колег полягає в методологічній допомозі. Так, директор з юридичних і освітніх питань Національного інституту суддів Канади Дональд Чейссонвідмічає: "Ми, звичайно не експерти в українському законодавстві, але ми можемо допомогти з впровадженням принципів інтерактивного навчання, підходів до навчання дорослих". Представники канадської сторони працюватимуть з тими українськими суддями, які займуться розробкою курсів.

Також планується приділяти увагу досудовому розгляду суперечок. Голова ВККС підкреслює, що самі судді як можна детальніше пояснюватимуть громадянам про можливість досудового врегулювання суперечок.

Дональд Чейссон з перекладачем

Довідка:

Реалізація українсько-канадського проекту "Освіта суддів - для економічного розвитку" здійснюватиметься упродовж 2013 р. Проект фінансується Канадським агентством по міжнародному розвитку (CIDA) і реалізовується Національним інститутом суддів Канади спільно з Офісом Уповноваженого у федеральних судових справах Канади. З українського боку партнерами є ВККС і Національна школа суддів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини