Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат хоче захистити журналістів законом

4 лютого 2013, 11:28
278
0
Реклама

Народний депутат Микола Катеринчук подав у ВР законопроект № 2140який визначає основні напрями і принципи професійної діяльності журналіста (нагадаємо, що аналогічний проект він подавав і в предыдыущем складі парламенту). У проекті закону визначаються журналістські права, свободи і обов'язки, гарантії захисту та ін.

Журналіст визначається як особа, яка збирає, отримує, зберігає і використовує інформацію для створення і обробки повідомлень, статей, програм, передач, фотоілюстрацій і тому подібне з метою поширення їх на невизначене коло осіб через друковані і аудіовізуальні (електронні) ЗМІ, інформаційні агентства, Інтернет (!). Відсутність профосвіта не є перешкодою для здійснення професійної діяльності журналіста.

Згідно з проектом, журналіст не може бути притягнений до відповідальності за висловлювання думокпереконань або суджень, за допомогою яких дає оцінку чому-небудь, виявляє відношення до кого-небудь, погляд на що-небудь, у тому числі критику. Погляди, думки, переконання або судження не підлягають спростуванню і доказу їх достовірності. Також профдеятельность журналіста не може бути основою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, оброблених, підготовлених ним матеріалів і технічних засобів, якими він користується у своїй роботі.

Більш того, в Законі про порядок освітлення діяльності органів держвлади і місцевого самоврядування Н. Катеринчук хоче накласти на ці органи обов'язок проведення моніторингу освітлення їх діяльності ЗМІ і організацію оперативного реагування на критичні публікації.

Окремо визначено право журналіста на редакційну свободуяка забезпечується власником редакції ЗМІ і полягає у свободі вибору тематики публікацій і методів роботи і тому подібне

Також нардеп пропонує заборонити цензуру - умисна перешкода професійної діяльності журналіста у формі вимог до нього з боку організацій, їх посадовців або працівників відносно попереднього узгодження повідомлення (крім випадків, коли таку вимогу ставить автор або особа, яка дає інтерв'ю).

Законопроектом визначені форми, в яких виражається перешкода законної профдеятельности журналіста - протиправне створення перешкод, обмежень, заборон відносно отримання, використання, поширення і зберігання інформації журналістом або засобом масової інформації, у тому числі:
- здійснення цензури;
- вилучення накладу друкарської продукції, зняття передачі з ефіру;
- недопущення журналіста до участі в прес-конференції;
- умисне приховування інформації;
- необгрунтована відмова в акредитації;
- загроза, обман, шантаж журналіста і / або його рідних або близьких; і так далі

Пропонується внести зміни до Карного кодексу, доповнивши ст.171 (Ппрепятствование законної професійної діяльності журналістів) - встановивши відповідальність за умисне спричинення журналістові легких тілесних ушкоджень або середньої тяжкості тілесних ушкоджень, а так само нанесення йому побоїв або здійснення інших насильницьких дій у зв'язку з виконанням ним законною профдеятельности. За задумом Н. Катеринчука, за такі дії має бути покладений штраф 100 - 200 неоподатковуваних мінімумів, або ж обмеження свободи до 5 років. А за умисне спричинення журналістові або його близьким родичам тяжких тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням ним законній професійній діяльності - позбавлення волі на 5 - 10 років. І посягання на життя журналіста або його близьких родичів у зв'язку з виконанням ним законною профдеятельности, - позбавлення волі аж на 8 - 15 років.

Крім того, в Законі про держохорону планується встановити, що державна охорона у разі наявності загрози життя або здоров'ю може здійснюватися і відносно журналістів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини