Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові норми стосовно віддзеркалення в податковому обліку операцій з ЦБ ще більше ускладнили життя фондовому ринку

28 грудня 2012, 12:13
126
0
Реклама

21 грудня 2012 року наказом № 1160 ДПС ствердила Узагальнювальну податкову консультацію про порядок віддзеркалення в податковому обліку суб'єктами господарювання операцій з цінними паперами. Ознайомившись зі змістом документу, фахівці Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАИБ) відмічають, що вона не виправдала очікуваних надій.

Як і в листі від 09.08.2012 № 320/0/71-12/15-1217у Консультації фінансовий результат операцій з цінними паперами прирівнюється до загального негативного значення об'єкту оподаткування, яке утворилося за станом на 01.01.2012 року, тим самим прив'язуючи його до пункту 3 підрозділи 4 Перехідних положень НК.

Асоціація знову підкреслює, що негативний фінансовий результат операцій з цінними паперами не є негативним значенням об'єкту оподаткування по податку на прибуток. Це різні по своїй економічній суті поняття, тому норми Перехідних положень не можуть бути застосовані до операцій з цінними паперами.

На відміну від негативного значення об'єкту оподаткування, яке є результатом збиткової діяльності платника податку на прибуток підприємств, негативний фінансовий результат від операцій з цінними паперами виникає внаслідок особливого порядку визнання витрат на придбання ЦБ, які враховуються у відособленому обліку в тому податковому періоді, коли сталося їх здійснення. Негативний фінансовий результат збільшується на суму витрат на придбання ЦБ, зменшується на суму доходу від продажу ЦБ.

Отже, сума негативного фінансового результату від операцій з цінними паперами на звітну дату дорівнює сукупній вартості портфеля цінних паперів за цінами їх придбання, скоректованою на суму прибутків/збитків від таких операцій в попередні періоди, а тому може бути погашена тільки шляхом повного розпродажу інвестиційного портфеля, що приведе до паралічу фондового ринку.

Крім того, в роз'ясненні ДПС з'явилися нововведення відносно тлумачення норм Податкового кодексуа саме:

- Платники податків, що здійснюють операції по купівлі-продажу ЦБ, зобов'язані вести окремий облік показника негативного значення об'єкту оподаткування, що склалося за станом на 01.01.2012 від негативного значення об'єкту оподаткування, що виникло після 31.12.2011 року. При цьому, в Консультації передбачається, що негативне значення об'єкту оподаткування, яке виникло після 31.12.2011 року, погашається в другу чергу.


- До складу негативного фінансового результату по операціях з цінними паперами, який переноситься на наступні звітні періоди, забороняється включати витрати на придбані цінні папери, які не були продані впродовж звітного періоду.


- Для підприємств, які не являються профучастниками фондового ринку, операції по купівлі-продажу ЦБ мають статус інвестиційної діяльності, тобто, інвестор зобов'язаний подати фінансовим органам декларацію про об'єми і джерела здійснюваних ним інвестицій відповідно до Закону "Про інвестиційну діяльність" № 1560. Також такі операції повинні здійснюватися в грошовій формі.

Встановлення виключно грошової форми розрахунку при здійсненні операцій з ЦБ суперечить загальним нормам законодавства і нормам Податкового кодексу, згідно з яким "під терміном "витрати" слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцеві цінних паперів в якості компенсації їх вартості".

За інформацією прес-служби УАИБ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини