Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи треба бізнесу втікати з Кіпру?

18 грудня 2012, 18:10
1560
0
Реклама

Однією з головних новин листопада стало підписання нової угоди про уникнення подвійного оподаткування між Україною і Кіпром. Після того, як пройшла перша шокова реакція, бізнес замислився: як жити далі і чи треба підшукувати "запасні" юрисдикції?

Борис Лазич

Як стверджують експерти, не усе так страшно. Більше того, у власній перевазі упевнені і кіпрські колеги. "Я не думаю, що у Кіпру з'являться конкуренти, оскільки у інших юрисдикцій немає розуміння культури, особливостей роботи з українськими компаніями"- стверджує Борис ЛазичEurofast Taxand.

Звичайно, можуть зміцнитися позиції таких конкурентів Кіпру, як Нідерланди, Швейцарія. Крім того, можливі варіанти з такими юрисдикціями, як Сінгапур і Люксембург, позитивна співпраця російських компаній з якими відмічає Рустам Вахитовдиректор податкового департаменту International Tax Associates. Хоча в цілому, учасники семінару схильні до укладення, що Кіпр просто трохи потіснять, і війни ставок не буде, це буде війна сервісів.

Що стосується самої Конвенції, то у кращому разі вона набуде чинності з 1 січня 2014г., оскільки для початку країни повинні обмінятися ратифікаційними листами, а набуття чинності станеться з наступного року після цієї події. Як і очікувалося, цього року Конвенція не була ратифікована. Але, є припущення, що набуття чинності документу може відбутися і набагато пізніше. Варіантів для подібного розвитку подій декілька:

- через неоднорідність новообраного парламенту і різноманітних інтересів бізнес-груп, присутніх у ВР, інтереси яких "зав'язані" на Кіпрі, ратифікація Конвенції саботуватиметься;

- в українській і англійській версіях Конвенції використовуються різні терміни для позначення набуття чинності. Якщо буквально читати українську версію (чим часто грішать наші податкові органи), то виходить, що моментом набуття чинності нової Конвенції стане момент обміну ратифікаційними листами, тобто, застосовувати нові ставки можуть почати набагато раніше 1.01.2014г. "І, хоча вказується, що англійська версія документу має пріоритет- повідомив Андрій Серветникпартнер податково-юридичного департаменту Deloitte, - ми попередили кіпрських колег про можливе трактування такого положення".

- можливо, пролобіюють через кіпрський парламент нератифікацію угоди.

Незважаючи на усі зміни, Кіпр продовжує залишатися ідеальною локацією для ряду компаній. Важливу роль в цьому грає найнижчий в ЄС податок на прибуток підприємств - 10 %, і те, що більшість міжнародних операцій звільнена від ПДВ. Також позитивним вважається виключення Кіпру з чорного списку Росії, що дозволить Україні співпрацювати через Кіпр і з такими компаніями.

Крім того, Михалис ЗамбартасEurofast Taxand, вказує на ряд змін в кіпрському законодавстві:

- дозвіл на постійне проживання можна отримати, якщо купити на Кіпрі нерухомість на 300 тис. євро;

- громадянство зможуть надати у разі, якщо прямі інвестиції перевищують 25.6 млн. євро, або якщо засновується компанія із загальним річним оборотом більше 85.4 млн. євро за попередній рік.

Також не варто хвилюватися іноземним інвесторам з приводу економічної ситуації на Кіпрі, не коштує бояться відтоку засобів, стверджує пан Замбартас.

Михалис Замбартас

Якщо порівнювати ставки, затверджені новою угодою між Україною і Кіпром з аналогічними ставками але відносно інших країн, то ситуація досить адекватна відносно дивідендів (5 %) і відсотків на прибуток (2 %). Але, ось незадовільною можна назвати хіба що ставку по роялті, встановлену на рівні 5/10 %. Проте, навіть в цьому випадку, якщо порахувати витрати, то далеко не завжди виявиться, що поміняти юрисдикцію буде менш витратний, чим залишитися і платити.

Альтернативними по відношенню до Кіпру найчастіше називають такі юрисдикції, як Нідерланди (відносно репатріації), Швейцарію і інші країни з IP box- режимами .

Андрій Серветник

Як один з можливих шляхів для бізнесу, Рустам Вахитов називає міграцію компанійяка не передбачається ні українським, ні російським законодавством, але цілком осуществима у рамках ЄС. Зокрема, виділяють перенесення податкового резидентства і корпоративну міграцію. Умовно процес міграції з Кіпру в Люксембург, приміром, виглядатиме таким чином:

1) в статуті компанії має бути передбачена можливість переміщення в іншу юрисдикцію;

2) подача заяви в Реєстраційну палату на Кіпрі;

3) публікація повідомлення про міграцію, після чого дається термін в 3 місяці, щоб зацікавлені особи могли подати свої заперечення, які розглядаються в суді;

4) дозвіл від Реєстраційної палати на міграцію;

5) реєстрація в іноземній Реєстраційній палаті;

6) дерегистрация в Реєстраційній палаті Кіпру.

Процес міграції може зайняти від 1 до 6 місяців, і коштуватиме близько 10 тис. євро.

Нагадаємо, минулого року на спільному семінарі українського і кіпрського відділення IFA дискутували про концепцію власника бенефіціара, головна проблема відносно якого в Україні торкається того, що до Податкового кодексу імплементовані розробки 20-тилетней давності.

Ви можете ознайомитися з аналітичними матеріалами по цій і іншим тематикам, встановивши систему ЛІГА :ЗАКОН. З 3 по 21 грудня діють акційні умови на підключення до систем. Як заощадити до 4 800 грн. і отримати новорічний подарунок можна дізнатися детальніше.

Також читайте:

Кіпрська конвенція: наслідки для українського бізнесу

Чи варто "втікати" з Кіпру після набуття чинності нової Конвенції?

Нова Кіпрська конвенція може набути чинності в 2014 р.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини