Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокатський форум: казуси в роботі по новому КПК

7 грудня 2012, 18:01
734
2
Реклама

Сьогодні Асоціація адвокатів провела II Щорічний Зимовий Форум по карному праву і процесу. І якщо попередній Форум все ж був трохи більше присвячений праву, зокрема, Закону про декриміналізацію деяких злочинів у сфері господарської діяльності, то нескладно здогадатися, що темою № 1 цього заходу сталі 18 днів роботи по новому КПК. Як виявилось, вже зараз на поверхню спливла безліч проблем, як в роботі правоохоронних органів і прокуратури, так і адвокатів. Адже зокрема, як відмічає Олег Татаровзаступник керівника Головного слідчого управління МВС, 70% діяльності здійснюється абсолютно по-новому, а також міліції додалося близько 70 складів злочинів, які раніше були підслідні іншим органам. Незважаючи на той факт, що в Реєстрі досудових розслідувань вже зараз величезна кількість заяв про здійснення карних правопорушень, слідчим дається установка заносити в Реєстр навіть ту інформацію, яка, на думку слідчого, не містить ознак правопорушень, у разі, якщо заявник затверджує протилежне.

Олег Татаров

"10 робочих груп роз'їхалися по Україні для визначення облікової дисципліни - що конкретно на місцях вносять в Реєстр"- стверджує О. Татаров.

Очевидні вже на даний момент деякі проблеми і при роботі з Реєстром - зокрема, для того, щоб інформація туди потрапила, її повинен затвердити також керівник відповідного органу. Але, що робити, якщо злочин скоєний вночі? Звичайно, існують графіки чергувань керівників і їх заступників, проте в майбутньому усе це було б ефективніше перевести у віртуальну площину. О. Татаров сподівається скористатися досвідом Грузії - перевести кримінальні справи в електронну формуконтроль прокурора за слідчим здійснюватиметься в режимі он-лайн.

"Слідчий у себе в кабінеті веде допит свідка і одночасно вносить у базу його відповіді, а прокурор в цей час має доступ в режимі он-лайн до цього документу і може безпосередньо робити зауваження відносно коректності поставлених питань і ін.".- описує досвід грузинських колег представник МВС.

Крім того, Олег Татаров хоче забезпечити співробітників правоохоронних органів PolicePad- амищоб навіть при виїзді на місце злочину можна було відразу вносити інформацію в Реєстр, а потім починати проводити слідчі дії.

Що ж до планів на найближче майбутнє, то на 2013г. заплановано, що Журнал реєстрації заяв і повідомлень про карні правопорушення і інших подій (зараз 2 журнали) перейде в електронну форму.

Трохи заспокоїв пан Татаров і відносно ситуації, що прогриміла в ЗМІ, з невидачею трупів з моргів, повідомивши, що зараз готується спільна інструкція МВС, Мінохоронздоров'я і Генпрокуратури відносно порядку дій ОВД, лікарів при виявленні трупів, що не містять ознак злочинів. Передбачається, що якщо немає сумнівів в тому, що такий труп не є карним, то його відразу видаватимуть родичампроте за наявності щонайменшої підозри почнеться розслідування.

Учасники Форуму цікавилися, чи не давалася слідчим якась установка відносно допуску адвоката до клієнта, оскільки ця проблема як доставляла масу незручностей за часів правління старого КПК, так побоювання і залишилися відносно нового Кодексу. Чи не почнуть слідчі вимагати витягання з Єдиного реєстру адвокатів?

По словах О. Татарова, подібного можна не побоюватися, адже із слідчими проводиться роз'яснювальна робота відносно непотрібності витребування такого документу. Крім того, доступ до Реєстру адвокатів має бути відкритим, і отже, перевіривши наявність адвоката в Реєстрі, використовуючи Інтернет, його можна буде допускати до клієнта.

Тема допуску адвокатів викликала жваву дискусію серед присутніх, зокрема, Анжеліка Сицкокерівник практики карного права ЮФ "Гвоздий і Оберкович"відмічає, що іноді адвокатові пробитися в прокуратуру практично нереально, особливо, якщо це стосується оскарження дій слідчого, який порушує права особи на захист, не пускаючи до нього його захисника.

"Так, адвокати стоять в черзі на рівних умовах із звичайними громадянами"- відмічає Ольга Дмитриевакерівний партнер ЮФ "Дмитриева і партнери"президент ААУ. "І на таке стояння в чергах може піти цілий день" - вторить колезі пані Сицко.

Олексій Донский

Оскільки Олексій Донскийстарший прокурор організаційно-методичного відділу Головного слідчого управління ГПУ, стверджує, що уперше чує про те, щоб адвокатів не пускали до прокурора, одноголосно було прийнято рішення передати в Генпрокуратуру офіційне звернення з цього питання, а також по можливості прикласти до нього відповідний проект, розробкою якого займеться А. Сицко.

Представника прокуратури минулого року адвокати закидали питаннями доцільності необхідності наявності для допуску до справи постанови слідчого про такий допуск або ж договору про надання правової допомоги. Що ж, деталі з року в рік міняються, а суть питання, як і відсутність відповідей, залишаються колишніми...

Недостатня чіткість у формулюваннях Кодексу викликала масу колізій, частина з яких помітна вже сьогодні. Приміром, адвокати відмічають наявність певної категорії громадян, своєрідною "професією" яких є написання різного роду заяв в міліцію. Чи не можна, отримавши інформацію з психо-неврологического диспансеру про те, що особа перебуває на обліку, або ж є недієздатною, не приймати до уваги такі заяви? Як виявляється не можна, в Кодексі не вказано, що особа, що заявляє про правопорушення, має бути дієздатною.

Враховуючи норму КПК відносно того, що кожен має право затримати без рішення слідчого судді, судна будь-яка особа при здійсненні або замаху на скоєння карного злочину; безпосередньо після скоєння карного злочину або під час безперервного переслідування особи, підозрюваної в його здійсненні, слідує питання: може адвокат затримати прокурора або слідчого, якщо бачить, що вони здійснюють незаконні дії?

Практично кожен в КПК побачив для себе щось хороше, приміром, А. Донский радіє, що тепер закріплене, що прокурор не міняється упродовж усього карного виробництва, А. Сицко відмічає закріплення того, що момент фактичного затримання особи тепер являється одночасно і моментом офіційного затримання. А ось Віталієві Сердюкукерівникові кримінально-правового департаменту АТ "АВЕР ЛЭКС", сподобалася можливість здійснення тимчасового доступу до речей і документів. Якщо не вдається отримати необхідну інформацію за допомогою адвокатських запитів, адвокат радить, звертатися до судді за відповідним визначенням про тимчасовий доступ до необхідних документів.

Також читайте інші матеріали відносно Кодексу в рубриці: Риски для бізнесу - новий КПК .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини