Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Народним цілителям видаватимуть дозволи на 5 років

6 грудня 2012, 09:51
600
3
Реклама

Кабінет Міністрів постановою від 3.12.2012 визначив порядок, по якому можна буде отримати дозвіл на заняття народною медициною (цілительством).

Спеціальний дозвіл видається терміном на 5 років. Для його отримання особа, яка не має спеціальної медичної освіти, зареєстрована в установленому порядку як фізособа-підприємець і яке має намір займатися народною медициною, подає те, що відповідає заява в Мінохоронздоров'я.

До заяви додається пакет документів, серед яких, - відомості про місце заняття цілительством і укладення державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Також подається отримане в установленому порядку атестаційно-експертне укладення підтверджувальна наявність у обличчя цілительських здібностей.

Рішення про видачу спецдозволу або відмову приймається в течію 30 днів комісією і затверджується Мінохоронздоров'я.

 

Згідно з Основами законодавства України про охорону здоров'я, народна медицина (цілительство) - це методи оздоровлення, профілактики, діагности і лікування, засновані на досвіді багатьох поколінь людей, сталі в народних традиціях і не вимагають державної реєстрації. Проте перш ніж займатися народною медициною, цілителі повинні підтвердити свою кваліфікацію, стверджують в Кабміні.

Нові норми покликані чіткіше розмежувати заняття народною медициною і недобросовісне цілительство, полегшити ухвалення рішень правоохоронними органами по здійсненню незаконної медичної діяльності, і в результаті - захистити інтереси споживачів від негативних наслідків шарлатанства.

За інформацією прес-служби КМУ.

Відмітимо, що багато ЗМІ акцентували увагу на нормі про перевірку здібностей цілителів, але це не новинка - адже на даний момент діють наказ Мінохоронздоров'я від 10.08.2000 № 195 про надання спеціального дозволу на медичну діяльність в області народної і нетрадиційної медицини, яким затверджений Порядок проведення атестації і експертизи цілительських здібностей осібщо виявили бажання займатися медичною діяльністю в області народної і нетрадиційної медицини.

Згідно з цим наказом, рішення про надання дозволу видається упродовж 10 днів на засіданні спеціальної комісії, а дозвіл цілитель міг отримати не раніше 5 днів після засідання.

Спецдозвіл видається на 3 року, окрім таких видів діяльності : лікування онкологічних хворих; лікування інфекційних захворювань (в т.ч. венеричні і заразливі шкірні, СНІД); лікування хворих наркоманією; лікування психічно хворих, що потребують невідкладної госпіталізації; видача укладення про психічний стан здоров'я; відхід і лікування ускладнень вагітності; хірургічні втручання, в т.ч. аборти.

Що стосується правил проведення експертизи здібностейте визначення обсягу теоретичних знань і оцінка професійних умінь претендента здійснюються за результатами відповідних тестових і ситуаційних завдань. При незадовільному результаті (менше 70 відсотків правильних відповідей) претендент не допускається до проходження клінічного етапу експертизи. Проведення клінічної експертизи передбачає відбір хворих; оцінку здібностей цілителя по діагностиці захворювання і впливу на його хід і так далі. Це відбувається під контролем лікаря. При оцінці діагностичних і лікувальних здібностей лікарем визначаються методи діагностики і лікування, якими володіє претендент. Результат вважається позитивним, якщо діагностичний і лікувальний ефект спостерігається не менше чим у 80% хворих, про що робиться запис в експертній картці цілителя.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини