Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Процедура огляду і видачі тіла померлої людини по новому КПК не змінилася

29 листопада 2012, 10:17
15709
7
Реклама

Ще до набуття чинності нового Карного процесуального кодексу багато ЗМІ розповсюдили інформацію, нібито із-за нових норм ускладнюються деякі питання, що стосуються порядку огляду, дослідження судово-медичною експертизою і видачі тіла померлої людини рідним.

До набуття чинності нового КПК ці правовідносини регулювалися нормою статті 192 ("Огляд трупа") старі Карно-процесуальні кодекси. У новому Кодексі це стаття 238 ("Огляд трупа"). Але з набуттям чинності нового КПК в правилах стосовно огляду і видачі трупа нічого не змінилося - повідомляють в Генпрокуратурі України.

Такі правовідносини регулювалися інструкцією, яка діяла з 25 жовтня 2011 року до 19 листопада цього року. Згідно цієї інструкції, обличчям літнього віку, а також тим, які тривало хворіли на важкі хвороби і померли удомасудово-медичну експертизу не провели. Огляд тіла здійснювався дільничним інспектором міліції з обов'язковою участю медика, за результатами якої складався медичний висновок (у разі, якщо на тілі відсутні сліди насильницької смерті). Довідку об смерті рідні отримували в лікарні, після чого відбувалося поховання.

Ця норма була перенесена в нову інструкціюяка розроблена і підписана Генеральним прокурором України, Міністром внутрішніх справ і Міністром охорони здоров'я.

Отже, нині порядок видачі тіла померлої людини не змінився. Єдиною відмінністю є те, що згідно з нормами нового КПК дозвіл на видачу трупа надається тільки прокурором, а не прокурором і слідчим, як це було раніше. Таке нововведення обумовлене тим, що прокурор є керівником процесуального виробництва (по новому КПК).

"На сьогоднішній момент ніхто не робитиме розтин трупів бабусьдідусів, трупів людей, померлих своєю смертю будинку і при цьому мали важкі хвороби. Робитиметься переріз тільки тих трупів, які мають ознаки криміналу. Якщо в процесі огляду трупа будуть встановлені ознаки криміналу, то вони будуть спрямовані в морг для судово-медичного дослідження, яке проводитиметься в максимально стислі терміни, будуть зроблені необхідні експертизи і труп з дозволу прокурора буде виданий родичам для поховання"- підкреслив начальник главуправления нагляду за дотриманням законів в карному виробництві Генпрокуратури України Роман Андреев.

Тобто, якщо людина померла своєю смертю, судово-медична експертиза і дозвіл прокурора не потрібні, якщо ж тіло має ознаки насильницької смерті - треба провести судово-медичну експертизу і отримати дозвіл прокурора на видачу тіла. Час судово-медичної експертизи, як правило, складає від 1 до 3 діб (у разі, коли є необхідність в проведенні комплексної експертизи).

Джерело: Генпрокуратура.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини