Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чого чекати від податку на продаж валюти?

19 листопада 2012, 11:12
261
5
Реклама

Слизька ситуація з гривною і дефіцит на ринку американської валюти підштовхують владу до нових законодавчих заходів. Як повідомляє Forbes.ua, робоча група з представників Національного банку, Кабміну і профільного комітету ВР в невідкладному порядку готує законопроект, яким з 1 грудня буде введений 15-процентний податок на прибутки громадян і 1-процентний збір до Пенсійного фонду від продажу готівкової іноземної валюти. Поспіх обумовлений тим, що ця законодавча ініціатива може бути підтримана вже цього тижня нинішнім складом Верховної Ради, який, як ми повідомлялиможе працювати до початку засідань парламенту нового скликання.

Законопроект припускає перехідний період в пару місяців, впродовж яких усі охочі зможуть здати валюту у банки без сплати податків. Від податку, найімовірніше будуть звільнені експортери і імпортери, а також фізособи, які ввозять валюту на територію України і тут міняють її на гривни. Звільнять від нових платежів, швидше за все, і громадян, які здають у банк валюту, отриману з депозитного або розрахункового рахунку у банку. Але така валюта повинна буде знаходитися на банківському рахунку від 1 до 3 місяців.

За словами авторів законопроекту, його головна мета - боротьба з валютними спекулянтами і стабілізація курсу. У разі прийняття, платити нові податки населення почне на початку 2013 р.

Оцінки експертів відносно цієї законодавчої ініціативи розходяться. Інвестування у валюту чужої держави розвалює національну економіку, тим самим створюючи дефіцит платіжного балансу - вважають одні. На думку інших - новий закон не зменшить об'єми спекулятивних угод, а лише зажене готівковий оборот валюти в тінь.

У юристів на цей рахунок своя думка. "Необхідно розуміти, що буде об'єктом оподаткування - дохід від продажу або прибуток - коментує ініціативу введення прибуткового податку на операції з продажу валюти почесний президент ЮК Jurimex Данил Гетманцев. - Якщо другий варіант є менш хворобливим для українців, характеризується лише складністю адміністрування і обтяжує їх тільки додатковим обов'язком по подачі податкової декларації, то перший варіант однозначно неприйнятний". За словами юриста, йдеться про введення заборонної ставки оподаткування, яка є аналогом повної заборони на продаж валюти, роблячи його недоцільним для продавця. В той же час, повернення до стягування внеску до Пенсійного фонду з валютних операцій є обгрунтованим, вважає експерт.

Д. Гетманцев відмічає, що зміни в даному випадку вносяться до Податкового кодексу порушуючи принцип стабільності оподаткування, закріпленого в п.4.1.9, згідно якої зміни у будь-які елементи податків і зборів вносяться не пізніше, ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного періодуу якому діятимуть нові правила і ставки.

Втім, детальні коментарі можна буде зробити лише після ознайомлення з текстом законопроекту. Нагадаємо, що сьогодні прибутки від операцій з валютними цінностями звільнені від оподаткування податком на прибутки фізичних осіб (п.165.1.15 ст.165 НК).

Відмітимо, що в парламенті вже зареєстрований законопроект № 11433 від 16.11.2012 "Про внесення змін до деяких Законів України про операції з іноземною валютою".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини