Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи набуде українського арбітражу новий центр впливу?

15 листопада 2012, 10:56
2340
7
Реклама

14 листопада відбулася перша прес-конференція членів правління Українській Арбітражній Асоціації, організована проектом ЮРЛИГА. Об'єднавши зусилля, ініціативна група українських експертів в області міжнародного арбітражу ознайомила юридичну громадськість з принципами діяльності нової Асоціації, а також поділилася своїми найближчими планами по розвитку і просуванню арбітражної практики в Україні.

></p><p align=За словами президента Асоціації Тетяни Слипачукчлени правління УАА першими висловили бажання і готовність вкласти в реалізацію цієї ідеї свій трудовий ресурс, доклавши зусилля на розробку необхідних документів і проходження дозвільних процедур в цілях створення організації. На питання ЮРЛИГИ відносно причин відсутності в рядах Асоціації багатьох впливових експертів з таких юридичних компаній, як ЕПАПГрищенко і партнери, Engarde і AstapovLawyers, президент дала чітко зрозуміти - професійна платформа створена з нуля і її дверей широко відкриті: "Ми чекаємо усіх, хто готів з нами працювати. Місце знайдеться кожному!".

Розповідаючи про структуру Асоціації, Олена Перепелинская відмітила, що УАА створена у формі громадського об'єднання, головним органом якого є загальні збори членів Асоціації. Очолює Асоціацію президент, а до складу правління входять 9 експертів, з яких 6 українських і 3 іноземні фахівці. Надалі Асоціація ростиме, а її структура стане складнішою, що має на увазі роботу різних груп і комітетів. Членство в Асоціації є відкритим для усіх осіб з вищою юридичною освітою, що займаються або цікавляться міжнародним арбітражем.

></p></td></tr><tr valign=

Тетяна Слипачукпартнер Sayenko Kharenko і Маркіян Мальскийпартнер, керівник Западно-украинского філії Arzinger

Які ж конкретні цілі ставить перед собою Асоціація? По словах Константина Ликарчукау більшості випадків рішення комерційних суперечок за участю українського бізнесу виходять за межі України, враховуючи недовіру підприємців до судової влади і місцевих арбітражних інституцій. Як правило, великий бізнес звик вирішувати розбіжності в Лондоні, використовуючи інструменти цивілізованого і сучасного англійського права. "Ми повинні повернути спори в Україну"- говорить пан Ликарчук, натякаючи на необхідності підвищення професійного рівня місцевого арбітражу, а також укріплення його репутації.

></p></td></tr><tr valign=

Юлія Чорнихпартнер ARBITRADE і Костянтин Ликарчукпартнер Avellum Partners

Дійсно, враховуючи бажання бізнесу щоб то не було вийти за рамки вітчизняної юрисдикції, представників місцевих арбітражних інституцій є в чому докорити. Так, декілька критичних стріл на прес-конференції було випущено на адресу Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України. На думку деяких юристів, не усі арбітри цієї інституції успішно справляються зі своїми обов'язками. Зокрема, Максим Лавринович покладає величезні надії на створену Асоціацію. На думку юриста, організація повинна допомогти українському арбітражу новими професійними кадрами, які прийдуть на зміну арбітрам з підмоченою репутацією.

></p></td></tr><tr valign=

Олена Перепелинскаярадник Sayenko Kharenko і Максим Лавриновичкерівний партнер "Лавринович і Партнери"

Втім, головне питання відносно діяльності Асоціації полягає в тому, як вплине її робота на ринкову конкуренцію в одній з найпрестижніших і прибуткових юридичних практик? Яким чином Асоціація рекомендуватиме сторонам конфлікту того або іншого фахівця? Чи отримають члени цієї організації привілею при призначенні компетентного арбітра? А головне, як це відіб'ється на роботі компаній, фахівці яких не увійшли до складу правління УАА? Схоже, що відповіді на ці ключові питання стануть відомі лише почекавши, коли Асоціація виробить чітку стратегію подальших дій, а її вплив в суспільстві зросте.

В той же час Маркіян Мальский запевняє, що члени правління не прийшли в Асоціацію, щоб лобіювати в ній особисті інтереси або інтереси своїх юридичних компаній. Юрист називає створення Асоціації унікальним кроком, адже навіть враховуючи високу конкуренцію на ринку, фахівці з арбітражу змогли об'єднатися заради розвитку свого професійного середовища. Між тим ви не знайдете в Україні інших профільних правових асоціацій, що об'єднують юристів по окремих спеціалізаціях, приміром в області M&A або у сфері судової практики.

Цікавим є той факт, що аналогічна арбітражна асоціація нині грунтується також в Російській Федерації, ідея створення якої виникла саме завдяки консультаціям з українськими колегами. Втім, однією Росією міжнародна співпраця УАА не обмежиться. По словах Юлії Чорнихбагато іноземних експертів досить позитивно сприйняли новину про створення Української Арбітражної Асоціації. Тому організація неодмінно скористається міжнародними зв'язками, притягаючи міжнародних експертів для розвитку арбітражу в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини