Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутатський поп-арт: топ-8 дивних законопроектів

6 листопада 2012, 12:37
325
4
Реклама

"Деякі (і самі діячі поп-арту) скажуть: усе набагато простіше
вони діють так, тому що цього хочуть, в глибині душі вони розважаються…"

Жан Бодрийяр, Поп-арт: мистецтво суспільства споживання

Діяльність Верховної Ради VI скликання була такою, що дуже запам'ятовується. "Тушки", "кнопкодави", одіозні законопроекти, бійки із застосуванням димових шашок і яєць, ухвалення законів з порушенням регламенту - усього і не перерахуєш. Зупинимося на депутатській законотворчості, яка перетворилася не лише на інструмент лобіювання потрібних правових новацій, але і стало відмінним методом піару на межі клоунади, таким собі невитіюватим "депутатським поп-артом". Ми визначили самі дивні, безглузді і несерйозні законодавчі ініціативи, що виходили від народних депутатів.


1. Конституційному суду місце в… Жашкове

У цьому намагався переконати колег Геннадій Москальзапевняючи, що нове місце Суду підвищить його об'єктивність. Законопроект № 9752 був реакцією на скандальне рішення КСУ від 20.01.2012 відносно меж використання інформації про особисте життя держслужбовців. До Суду зверталися депутати Жашковского райради (Черкаська область).

Главуправление ВР очікувано забракувало такий проект, не упустившись можливості тонко поюморить у відповідь - в укладенні вказано, що з точки зору зменшення тиску на суддів логічніше було б перенести КСУ в Чіп або Инкерман - туди відстань від Києва куди більше, ніж до Жашкову.


2. "Пішли, Господи, справедливе покарання"

Заклопотаний національною безпекою України, Олег Ляшко законопроектом № 11081 хотів змусити українців приносити присягу при отриманні паспорта громадянина України.

У тексті присяги містилася б, зокрема, обіцянка не брати узяток, не використовувати свій службовий стан для збагачення. А у разі порушення клятви : "…пішли, Господи, справедливе покарання мені і тим, хто були моїми помічниками, підтримували мене в справах неправедних. Якщо я відчую, що не можу побороти спокусу, пішли, Господи, силу побороти спокусу".


3. Do you speak English?

Все той же Геннадій Москаль вважає, що на це питання можуть відповісти набагато більше 10 % в кожному великому українському місті, і тому подав у Верховну Раду законопроект № 11267 про доповнення переліку регіональних мов і мов меншин України англійською мовою. Дійсно, адже якщо судити по написах на огорожах, англійський нам - другий рідний.

До цього Москаль подавав аналогічні законопроекти про надання статусу регіональних гуцулському і лемковскому мовам.


4. "Ще не вмерла" - не надихає

Слова першого куплета Гімну України багато хто вважає депресивними, і навіть звинувачує у всіляких бідах країни. Дмитро Ветвицкийініціатор законопроекту № 7546запропонував рядок "Ще не вмерла України і слава, і воля.". замінити в кращих традиціях НЛП - "Слава богу, в Україні є правда і воля. Вже нам, браття-українці, посміхнулась доля". (Цікаво, чому автора проекту не збентежили інші досить нетолерантні слова Гімну - "Згинуть наші вороженьки").

Проект був відхилений і не включений до порядку денного. Главуправление порадило депутатові не зациклюватися на поганому, адже Гімн є історичним символом нашої держави, а також авторським текстом П. Чубинского.


5. Труснемо старовиною!

Повернути старі радянські закони не проти були Ярослав Сухий і Катерина Лукьяноваякі законопроектом № 10112 запропонували підвищення ставок податку на прибутки фізосіб з 15 % до 17 % для громадян, 30-ти років, що досягли, і дітей, що не мають.

Пропозиція депутатів, яка фактично є "податком на бездітність", по аналогії з податком для холостяків, вживаним в СРСР, отримала широкий розголос. "І якщо у вас після тридцяти ще немає дітей, то ми вам дамо методичну раду, як це робиться"- жартував Сухий.


6. Перевірка суддів бесідою


Чи то душевним базіканням за чаєм, чи то жорсткішим допитом, але з метою - виявити особисті і моральні якості суддів - був внесений законопроект № 10618. У нім пропонувалося ускладнити процедуру отримання кандидатами в судді жаданої "кірочки".

Окрім тестування і практичного завдання, Дмитро Шпенов запропонував майбутнім суддям пройти співбесіду. Кандидати, що не пройшли його, вважалися б такими, що не склали кваліфікаційний іспит, незалежно від кількості балів. Враховуючи "людський чинник", про об'єктивність такої співбесіди судити складно.


7. Закордонний віп-шопінг - на благо пенсіонерів

Невгомонний фантазер Олег Ляшко ініціював заборону на придбання громадянами України предметів розкоші за кордоном. Законопроектом № 8598 під предметами розкоші пропонується розуміти землю, нерухомість, автомобілі, літаки, яхти, предмети мистецтва, коштовності вартістю більше 20 тисяч гривен. Усе це пропонувалося конфіскувати при ввезенні в Україну або ж, якщо вони не ввозяться, але отримуються для громадян України за кордоном - за рішенням суду. Крім того, оштрафувати недбайливого покупця в 10-кратному розмірі від вартості незаконно придбаного.

Конфісковане підлягало б реалізації на аукціонах, а виручені гроші використовувалися б на виплату пенсійсоцдопомоги і тому подібне


8. Бабусь з маком - за грати

За злочини, пов'язані з оборотом наркотиків, Антон Яценко запропонував довічно саджати у в'язницю. Законопроектом № 11370 редагується УК з метою зменшення кількості наркоманів, зниження рівня злочинності.

Згідно з проектом, пропонується карати довічним позбавленням волі з конфіскацією майна за контрабанду, незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання і тому подібне. І навіть за незаконний посів або незаконне вирощування більше 500 рослин снодійного маку або 50 рослин конопель (тоді як зараз - 3 - 7 років позбавлення волі).


P.S.

Більшість подібних законопроектів не мають шансів стати законами. В той же час, начебто безглузді на перший погляд проекти можуть бути прийняті за основу (про заборону пропаганди гомосексуалізму, про карну відповідальність за наклеп) і навіть в цілому (наприклад, "мовний закон").

"Арт" - все ж, мистецтво, тим більше, якщо це стосується законотворчості. Деякі депутати переконали нас, що вони люди мега-творчі. Але законотворчий поп-арт часто служить для відвернення громадськості від важливіших проблем. Згадаємо, як під шумок популярних і скандальних проектів ухвалювалися важливі закони, у тому числі і Держбюджет. Ймовірно, такі технології збережуться і серед нового складу Верховної Ради.

Юлія Шешурякжурналіст сайту ЮРЛИГА.

У цьому рейтингу представлені законопроекти, які запам'яталися редакції ЮРЛИГИ найбільше. Але цікавих і абсурдних законодавчих ініціатив, звичайно ж, було набагато більше, тому запрошуємо ділитися своїми думками і спогадами про роботу ВР VI скликання в коментарях до цієї статті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини