Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Деякий час підприємцям доведеться отримувати довідки з ЄДРПОУ і ЕГРЮЛФЛП, - юрист

24 жовтня 2012, 15:17
704
4
Реклама

Ухвалення Закону про відміні вимог про необхідність обов'язкового надання паперових виписок від 02.10.2012 (переданий на підпис Президентові України), а також постанови Кабміну № 949 від 17.10.2012 (набуло чинності 20.10.2012), покликаний зняти обов'язок суб'єктів господарської діяльності по отриманню матеріальних носіїв інформації з ЄДРПОУ і ЕГРЮЛФЛП у разі, якщо таку інформацію треба подавати органу державної влади.

Існуюча система ведення єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців і єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, як і діяльність державних реєстраторів, дійсно потребує поліпшення.

Зокрема, поширені ситуації, коли для отримання довідки, виписки або витягання з ЄДРПОУ або ЕГРЮЛФЛП зацікавлена особа вимушено витрачати багато часу і зусиль для того, щоб отримати відповідну інформацію. Необхідність, в окремих випадках, представлення актуальної (витягнутою за станом на день надання) інформації з ЄДРПОУ або ЕГРЮЛФЛП на паперових носіях ускладнює здійснення окремих дій і може бути додатковою основою для існування корупційних схем, зокрема, коли зацікавлена особа вимушена звертатися до посередника, який може забезпечити отримання довідки, витягання або виписки з реєстрів за станом на певну дату.

У європейських країнах така проблема знята завдяки тому, що багато реєстраційних дій може здійснювати зацікавлена особа, маючи доступ до Інтернету і до відповідного електронного реєстру. Так, наприклад, щоб отримати виписку з торгового реєстру Великобританії (аналог нашого ЄДРПОУ) можна заповнити в Інтернеті спеціальну форму, заплатити 1 фунт і через декілька годин сформоване витягання буде автоматично відправлено на вашу електронну пошту. У Польщі взагалі можна зареєструвати фірму по Інтернету. Європейські тенденції показують, що ведення реєстру підприємств зводиться суто до адміністрування електронного ресурсу.

У Україні ж певний прогрес в цьому напрямі теж є. Вже сьогодні самостійно на сайті www.irc.gov.ua можна перевірити дані про суб'єкта господарської діяльності, а саме - факт реєстрації, дані про особу керівника.

Ініціатива про відміну обов'язку суб'єкта господарської діяльності подавати довідки, виписки або витягання з ЄДРПОУ або ЕГРЮЛФЛП державним органам є позитивною і цілком виправданою новелою, яка повинна полегшити їх діяльність. Відміна існуючої практики відносно необхідності представлення державними органами довідок, виписок або витягання з ЄДРПОУ або ЕГРЮЛФЛП дозволить заощадити час і засоби необхідні для отримання паперових носіїв інформації з реєстрів.

Крім того, суб'єкт господарської діяльності перестане бути посередником між державним органом, який є адміністратором Єдиного державного реєстру і органом, який вимагає відповідну інформацію з такого реєстру.

Маркіян Мальский


Враховуючи вищевикладене, можна однозначно стверджувати, що вищезгадані зміни в законодавство, що стосуються відміни необхідності представлення виписок, однозначно позитивні для суб'єктів господарської діяльності. Проте фактична реалізація цього Закону може дещо затягнутися в часіоскільки державним органам необхідно забезпечити доступ до електронного реєстру підприємств.

Новий Закон перекладає обов'язок отримувати виписки з суб'єктів господарської діяльності на державні органи. Проте, Законом не передбачений механізм реалізації такому обов'язку, зокрема не врегульовані, яким чином той або інший державний орган отримає доступ в електронний реєстр.

Крім того, було б доцільним, якби законодавчі ініціативи поширювалися далі, і усі зацікавлені особи отримали б можливість реалізовувати свої потреби на отримання інформації з реєстрів, у тому числі і з використанням видаленого доступу до замовлення і оплати відповідних документів.

Представляється, що все-таки деякий час суб'єктам господарської діяльності і надалі доведеться самостійно отримувати виписки ЄДРПОУ і ЕГРЮЛФЛП.

Маркіян Мальский
партнер і глава Западно-украинского філії Arzinger.

За повідомленням Держпідприємництва, з 20 листопада держоргани повинні перестати вимагати від суб'єктів господарювання вказані довідки і самостійно використовувати відомості з Єдиного реєстру юрособ і фізосіб-підприємців. Детальніше читайте: Якщо продовжують вимагати довідку з ЄДРПОУ, скаржтеся в Держпідприємництво.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини