Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Профорганізації попереджають: якщо податкова не змінить свою позицію, то з ринку підуть інвестори

15 жовтня 2012, 11:50
128
0
Автор:
Реклама

Якщо ДПС не перегляне свою позицію відносно обліку негативного фінансового результату від операцій з цінними паперами при визначенні податкового зобов'язання по податку на прибуток, а новації, запропоновані нею, будуть закріплені на рівні законодавства, з ринку підуть як іноземні, так і вітчизняні інвестори. Впродовж двох останніх місяців ми намагалися донести свою позицію до ДПС, щоб зупинити механізм, запущений виданим нею листом, що суперечить Податковому Кодексу. На жаль, досі позиція жодного з учасників ринку податківцями не була почутавідмітив гендиректор УАИБ А. Рыбальченко.

Враховуючи це, УАИБ, УКБС, ЛСОУ, ПАРД об'єдналися і надіслали листи Президентові, Кабміну, голові Верховної Ради, представникам усіх політичних фракцій парламенту, голові Нацбанку, НКЦБФР, НКРРФП з проханням вплинути на дії Державної податкової служби і забезпечити посилений контроль за обробкою і прийняттям парламентом законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів" ( № 11285 від 02.10.2012р.) для захисту державних і громадських інтересів.

А. Рыбальченко також повідомив, що позицію про необхідність відгуку листа ДПС "Про віддзеркалення негативного фінансового результату операцій з цінними паперами і дериватами в 2012-2015 роках" підтримали Громадські ради при Мінфіні і ДПС.

За словами гендиректора УКБС Галини Олифер вказаний лист податкової служби не має юридичної сили. Комітет ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики визнав роз'яснення, викладене в нім такими, що не відповідають нормам Податкового кодексу, і запропонував ДПС переглянути свою позицію відносно віддзеркаленні негативного фінансового результату операцій з цінними паперами. НКЦБФР також звернулася до податкової про відгук цього листа, оскільки воно негативно вплине на розвиток фондового ринку і інвестиційного середовища в Україні.

Г. Олифер також відмітила, що ДПС вже почала застосовувати санкції до підприємствякі не виконують вимоги, передбачені в листі. Це привело до того, що банки, передусім, установи з іноземним капіталом, перестали працювати з цінними паперами до врегулювання цього питання. Відбувається зменшення об'ємів торгів і на фондовому ринку. У разі поглиблення такої ситуації можуть виникнути значні проблеми з введенням другого рівня пенсійної системи.

Необхідно сформувати комплексну державну позицію з цього питання і зробити розрахунки, щоб зрозуміти, принесуть дії податкової служби більше користі або непоправна шкода.

Лист податковою викликав велику стурбованість і учасників страхового ринкузначна частина активів яких розміщена в цінних паперах. Особливо стурбовані великі страхові компанії з іноземним капіталом, які займаються страхуванням життя. Сьогоднішня ситуація - це непередбачуваний ризик для учасників ринку. Вона підриває довіру до вітчизняного фінансового сектора як з боку нерезидентів, так і з боку клієнтів страхових компаній. Фактично сьогодні норми Податкового кодексу підміняються листами податкової служби, підкреслила Н. Гудима, президент ЛСОУ.

Як відмітив президент ПАРД Олексій Кий, реєстраторів і депозитаріїв турбує зміну правил гри на ринку "заднім числом". Це є прямим порушенням конституційних норм і перевищенням повноважень державного органу. Адже будь-яке регулювання повинне здійснюватися у рамках чинного законодавства, підкреслив О. Кий.

За інформацією прес-служби УКБС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини