Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінансова допомога, не повернена через 12 місяців з дня її отримання, зараховується в дохід единщика

2 жовтня 2012, 09:20
321
0
Автор:
Реклама

ДПС листом від 27.09.2012 р. надала роз'яснення про те, чи зараховується до складу доходу единщика сума фінансової допомоги, наданої на поворотній основі.

У листі відзначається, що в п. 292.11 ст. 292 Податкові кодекси України (далі - НК) приведений перелік засобів, які не включаються до складу доходу платників єдиного податку. Зокрема, підпунктом 3 п. 292.11 ст. 292 НК встановлене, що до складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманій і поверненій впродовж 12 календарних місяців з дня її отримання, і суми кредитів.

Також, згідно норм НК фізособи-підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування і є платниками єдиного податку першою і другою група також платники єдиного податку третьої групищо не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку прибутків, в якій щодня, за підсумками робочого дня, відбивають отримані прибутки.

Записи в книзі обліку прибутків виконуються за підсумками робочого дня, впродовж якого отриманий дохід, зокрема засоби, що поступили на поточний рахунок платника податку і отримані готівкою, сума заборгованості, по якій збіг термін позовної давності, фактично безкоштовно отримані товари (роботи, послуги).

Таким чином, ДПС вважає, що сума фінансової допомоги, не повернена впродовж 12 календарних місяців з дня отримання, зараховується в дохід за підсумками дня, що йде за останнім днем періоду 12 місяців.

У свою чергу в листі відзначається, що наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637 затверджений "Порядок ведення книги обліку прибутків платників єдиного податку першої і другої груп, а також платниками єдиного податку третьої групи, платниками податку на додану вартість, що не являються"яким не передбачена окрема графа для віддзеркалення суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі. Тому ДПС пропонує такі засоби заносити в графу 5 книг обліку прибутків.

Крім того, в листі звертається увага на те, що згідно НК не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання, що здійснюють, зокрема, діяльність у сфері фінансового посередництва, окрім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом "Про страхування", сюрвейєрами, аварійними комісарами, визначеними розділом III НК.

У свою чергу ДПС відмічає, що правовою основою для отримання поворотної фінансової допомоги є договір позики.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини