Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити, якщо вас затримала охорона в супермаркеті

28 вересня 2012, 15:39
13680
31
Реклама

Повноваження охорони магазинів

Передусім, слід зазначити, що охорона неоднорідна у своєму статусі. Так, у разі здійснення охорони підрозділами ГСО (це, в принципі, можливо, але на практиці - практично не використовується) останні наділені правами, передбаченими Законом про міліцію. Тобто вони, у визначених законом випадках, мають право затримувати, обшукувати особу і складати протокол. Не слід упускати з виду і право таких співробітників на носіння і використання зброї.

Як правило, охорона торгових центрів здійснюється силами або штатних охоронцівякі діють на підставі відповідних посадових інструкцій, або притягненими ліцензованими недержавними охоронними агентствами. При цьому, і ті і інші мають практично тотожний круг прав і, за великим рахунком, ці права мало чим відрізняються від прав будь-якого громадянина з т. з. правових можливостей реагувати на правопорушення.

Дії охорони з припинення протиправних проявів відносно об'єкту охорони здійснюються з дотриманням законодавства про необхідну оборону, крайній необхідності, затриманню правопорушника. Недержавна охорона не має права використовувати ні зброяні інші травматичні і спеціальні засоби, проводити обшук фізичних осіб або їх майна, застосовувати силу, доставляти осіб у відділення міліції. Усі ці дії можуть робити тільки співробітники правоохоронних органів і державна служба охорони. Тому, у разі потреби вищеперелічених дій, і в усіх ситуаціях, коли дії правопорушників погрожують життю, здоров'ю, честі і гідності інших людей або майну, а також за наявності в діях правопорушників явних ознак злочину або правопорушення,  охорона магазину зобов'язана викликати правоохоронні органи.

Тільки при явних ознаках правопорушення або злочину в діях осіб охорона може затримати правопорушника до приїзду міліції.

У певних ситуаціях, коли потрібно негайні заходи для припинення неправомірних дій, які несуть загрозу життя і здоров'ю людей, охорона може застосувати фізичну силу і інші дозволені засобиале таке застосування має бути у рамках необхідної оборони і крайньої необхідності.

Якщо ж охорона має намір затримати, а тим більше провести огляд речей або обшук, незайве їй нагадати, що робити це може тільки міліція, а прагнення уподібнитися останній підпадають під статті УК і КоАП про самоправство. У будь-якому випадку, безневинно постраждалий від невиправданих підозр охорони має право на відшкодування збитку.

Що робити, якщо вас затримала охорона?

У конфліктних ситуаціях (як правило, ця підозра в крадіжці) для того, щоб максимально дотримати права усіх учасників, можливі два варіанти:

1) усе з'ясувати по взаємній згоді (при малозначності правопорушення);

2) за наявності обгрунтованих підозр в здійсненні правопорушення по можливості утримати підозрюваного до приїзду міліції. У разі, якщо підозри не підтвердяться, потерпілий має право вимагати відшкодування заподіяного такими діями морального збитку.

Ні відводити покупця до себе в кімнату без його згоди, ні додивлятися його особисто і його речі, ні застосовувати до нього насильство, окрім випадків чинення опору, - охоронці недержавних служб не мають права.

Якщо охорона магазину пропонує (змушує) "пройти в кімнату"покупець має повне право відмовитися від такої "пропозиції". Якщо ж охорона наполеглива у своєму бажанні усамітнитися з покупцем, громадянинові доцільно викликати міліцію і повідомити про затримання, застосування або загрозу застосування насильства з боку охорони і, не проходячи в "кімнату", чекати її приїзду.


Закон про охоронну діяльність: розширення прав 

З набуттям чинності Закону "Про охоронну діяльність" (з 18 жовтня 2012 року) права недержавної охорони розширяться, і що особливо важливе, вони отримають законодавчу регламентацію.

У числі основних новацій слід зазначити право персоналу охорони під час виконання функціональних обов'язків (стаття 12) застосовувати заходи фізичної дії, спеціальні засоби, проводити відкриту відео і фотографування подій. Статтею 16 регламентований порядок застосування фізичної дії і спецзасобів. Слід зазначити, що такі дії можуть застосовувати в особливих випадках, якщо інші засоби не привели до припинення посягання на об'єкт охорони.

Важливою залишає в Законі є визначення статусу затримання. Законодавець встановив, що таке затримання не є адміністративним, що зніме багато колізій і різночитання в правозастосовній практиці.

Заслуговує на увагу і встановлений Законом обов'язок персоналу охорони негайно повідомляти територіальний орган внутрішніх справ про усі факти припинення правопорушень об'єкту, що відносно охороняється, а у разі спричинення тілесних ушкоджень правопорушникові - негайно викликати швидку медичну допомогу.


Роман Хрустенко
керівний партнер ЮК ОЛ&РУСТ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини