Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєстрація прав на нерухомість по-новому: як це буде?

28 вересня 2012, 15:08
639
4
Реклама

Учора в Державній реєстраційній службі відбулася презентація реєстру речових прав на нерухоме майно як єдиної інформаційної системи, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяжили, а також про об'єкти і суб'єктів цих прав. Як повідомлялося раніше, з 3 вересня 2012 р. розпочата експлуатація реєстру прав на нерухоме майно в режимі випробування.

У Службі відмічають, що невід'ємною частиною реєстру є база даних про реєстрацію заяв і запитів, а також реєстраційні справи. Реєстр складається з розділів, кожен з яких відкривається на новий об'єкт нерухомості. Самі розділи мають у своїй структурі 4 частини, що містять інформацію про об'єкт, право власності на нього, суб'єктів таких прав, про інші права власності і їх суб'єктів, обтяжили, і так далі

Леонід Ефименко, голова Укргосреестра

Для проведення держреєстрації особа подає заяву встановленого зразка до реєстратора спільно з усіма необхідними документами. Заява в обов'язковому порядку вноситься в реєстр, де йому привласнюється номер, а також фіксується дата і час його внесення аж до секунди. Реєстратор розглядає заяву, в т.ч. на предмет відсутності (чи наявність) причин для зупинки розгляду заяви. Для цього здійснюються перевірки у відповідних підсистемах реєстру, зокрема, відносно черговості розгляду заяв, наявності або відсутності іпотек, обтяжили, та ін.

Д. Курдельчук (голова Громадської ради при Укргосреестре) і В. Кунда (керівник департаменту держреєстрації актів цивільного стану)

За результатами перевірки реєстратор приймає рішення про реєстрацію, або відмовляє в реєстрації заявникові. Рішення формується також за допомогою реєстру. Потім на підставі рішення вноситься запис в Держреєстр прав. Якщо таке право було заявлене уперше, то відкривається новий розділ на такий об'єкт нерухомості, також йому привласнюється номер, дата, час. Після внесення даних в реєстр формується витяганняу якому позначається факт реєстрації права власності, коли, ким і на кого. Якщо реєстрація передбачає видачу посвідчення, то воно також формується за допомогою системи. Надання інформації з реєстру здійснюється у формі витягання, інформаційної довідки (на письмовий запит органів держвлади) і виписки.

Ласкаво просимо в Державну реєстраційну службу

Детальніше про нову систему держреєстрації читайте в матеріалах ЮРЛИГИ :

Нотаріусам дозволили займатися держреєстрацією прав на нерухомість

Уряд спростив порядок реєстрації нерухомого майна

Нотаріуси залишать БТИ без роботи

Законодавчі нововведення і перспективи ринку нерухомості України

7 тис. нотаріусів і їх помічників відправлять на навчання

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини