Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВХСУ звернув увагу на практику застосування норм Закону про третейські суди

21 вересня 2012, 12:49
238
5
Автор:
Реклама

У зв'язку з виникненням в судовій практиці питань, пов'язаних з правом сторони на звернення до господарського суду у разі, коли згідно з третейською угодою, ув'язненою до набуття чинності Законувідповідна суперечка була передана на рішення третейського суду, ВХСУ обертає увага господарських судів на наступне.

У разі, якщо третейська угода укладена до набуття чинності вказаного Закону, а відповідна суперечка згідно ст. 6 Закону "Про третейські суди" не був надалі віднесений до переліку суперечок, які не можуть розглядатися третейськими судами, то:

- у разі, якщо відповідач не заперечує проти розгляду справи саме господарським судом, суперечка підлягає дозволу останньою;

- у разі, якщо відповідач з посиланням на вказану угоду (яке являється діюче і не визнавалося судом недійсним), наполягає на вирішенні суперечки саме третейським судом, господарський суд повинен припинити провадження у справі на підставі п. 5 частин 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

Якщо третейське угода укладена до вступу через Закон і відповідно до цієї угоди на дозвіл третейського суду була передана суперечка, який згідно зі змінами, внесеними в ст. 6 Закону України "Про третейські суди" не може бути розглянутий третейським судомто така угода не позбавляє сторону права на звернення до господарського суду у встановленому законом порядку.

Нагадаємо, що це питання ВХСУ піднімало також у своєму інформаційному листі від 02.04.2009 р. № 01-08/194.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини