Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європейський суд заступився за українців

20 вересня 2012, 17:32
140
0
Автор:
Реклама

У справі Федорченко і Лозенко проти України (№ 387/03) заявники стверджували, що в жовтні 2001 року майор міліції погрожував і ударив Федорченко, а потім підпалив його будинок, внаслідок чого загинули п'ять родичів потерпілих. Заявники завірили суд, що правоохоронні органи не провели ретельного розслідування обставин смерті родичів і участі в підпалі майора міліції. Крім того, вони стверджували, що злочини мали расистські мотиви. Суд задовольнив їх позов і зобов'язав Україну виплатити потерпілим 20 тис. євро компенсації морального збитку і 8 тис. судових витрат.

Ряд порушень Європейської Конвенції суд визнав в справі Титаренко проти України (заява № 31720/02). Представником заявника в ЕСПЧ виступив старший юрист ILF Андрій Кристенко. Суд призначив 10 тис. євро компенсації морального збитку і 1 тис. євро судових витрат. Зокрема, порушення ст.3 відносно неналежних умов утримання в ИВС Дебальцево - суд визнав ці умови такими, що принижують людську гідність. Крім того, ЕСПЧ визнав порушення ст.13 Конвенції в частині відсутності ефективних і доступних засобів захисту в українському законодавстві відносно скарг про погані умови утримання під вартою.

У рамках статті 3 Конвенції заявник також скаржився на те, що перебування за металевими гратами в залі суду було приниженням його гідності. З цього питання думки суддів розділилися. Чотирма голосами проти трьох судді не визнали порушення Конвенції, проте три судді Європейського суду виклали свою особливу незгодну думку в цьому відношенні.

Також, на думку суду, було порушення статті 5§4 Конвенції відносно перегляду законності змісту заявника під вартою; порушення статей 6§1 і 6§3(с) відносно допиту заявника без адвоката на початку карних процедур проти нього; порушення ст.8 Конвенції стосовно заборони побачень з родичами до вироку у справі. Таким чином, суд повторив свої висновки, зроблені раніше в справі Шалимов проти України (у якому представником у справі також виступив А. Кристенко), - про те, що українське законодавство, регулююче побачення з родичами до вироку, неякісне.

Нагадаємо, ЮРЛИГА адаптувала на українську мову фільм про Європейський суд з прав людиниякий розповідає про історію створення ЕСПЧ в Страсбурзі, про механізм розгляду поданих заяв і так далі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини