Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боротьба з картелями: перспективи "линенси" в Україні

3 вересня 2012, 09:02
674
0
Реклама

З робочим візитом в Україну завітали експерти Комісії справедливої торгівлі Японії - заступник начальника Відділу розслідувань Кацутоси Катаока і головний слідчий Програми пом'якшення відповідальності за здійснення антиконкурентних змов Бюро розслідувань Ацуси Кінний. Надалі АМКУ враховуватиме досвід Японії у сфері захисту конкуренції при розробці довгострокової Програми розвитку конкуренції в Україні.

Довідка: В організаційну структуру Комісії справедливої торгівлі Японії, яку очолює Голова, входять 4 уповноважених, 799 працівників центрального апарату і територіальні відділення. Найбільш численним структурним підрозділом Комісії є Бюро розслідувань. У процедурі розслідувань картелів беруть участь від 100 до 200 співробітників Комісії справедливої торгівлі Японії. Згідно з програмою пом'якшення відповідальності за участь в картелі в Японії компанія, яка перша повідомила Комісії про участь, звільняється від відповідальності, у тому числі і карною.

Про програму пом'якшення відповідальності за участь в картелях ("линенси") думають і в Україні. Передумови введення "линенси" проаналізував радник ЮФ "Астерс" Олексій Пустовит в ході круглого столу.

Олексій Пустовит розповів про вітчизняні передумови "линенси"


Можливість "линенси" спочатку передбачена статтею 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції", проте відсутність чітких критеріїв її застосування зумовила нульовий результат. По суті, українські можливості "линенси" обмежуються повним звільненням, і тільки одного учасника передбачуваного картеля.

Сьогодні далеко не усі компанії ясно представляють, що таке антиконкурентні погоджені дії, і усвідомлюють можливу відповідальність за участь в них, вважає А. Пустовит. Доступ громадськості до матеріалів справ і прийнятих рішень, особливо мотивувальних частин, повинен підвищити передбачуваність рішень Антимонопольного комітету для компаній і, тим самим, сприяти ефективності програми "линенси".

Як розповів держуповноважений АМКУ Микола БарашКомітет при розслідуваннях надає значення факту визнання порушником своєї провини, готовності нести відповідальність за порушення. Адже часто Комітету доводилося накладати великі штрафи через те, що порушник "ставав в позу" і не бажав визнавати порушення. Отже "явка з повинною" заохочуватиметься. Але все таки процедура "линенси" доки важкореалізована в Україніі для заявника такий процес може бути довгим із-за недосконалості законодавства.

Рафаель Кузьмин і Микола Бараш (АМКУ)


У свою чергу, перший замголови АМКУ Рафаель Кузьмин відмітив: існують складнощі вже з самим терміном "линенси", і щоб він увійшов до ужитку, потрібний час: "Я сам не знаю, що таке "линенси". Знаю тільки те, що це пом'якшення відповідальності".

Ще одно перешкода на шляху до "линенси" - в нашому суспільстві склалося негативне відношення до співпраці з держорганамияке припускає передачу інформації і зачіпає інтереси інших осіб, особливо партнерів. Чи з'являться серед учасників картелів охочі займатися "стукачеством" собі в порятунок - покаже час і практика.

Ацуси Кінний і Кацутоси Катаока роздумують про боротьбу з українськими картелями


Фоторепортаж дивитеся на нашій ФБ-сторіночці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини