Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безсторонність суддів визначить опитування громадян

14 серпня 2012, 15:19
244
16
Реклама

Завтра у рамках Всеукраїнської акції "Зміцнимо довіру громадян до суду" стартує опитування відвідувачів судів на предмет визначення стану незалежності суддів в Україні. Розробники опитування пропонують відповісти на декілька питань про комфортність умов перебування громадян в суді, облиште, якості і доступності інформації, ефективності організації роботи суду, коректності і ввічливості суддів по відношенню до відвідувачів і сторін у справі. Ну і фінальне питання - чи був суд незалежний і беспристрастен при рішенні справи?

Відповідне опитування серед експертів вже почалося. Їм на відміну від громадян не пропонують відповідей на зразок "добре-погано", а просять детально пояснити, що не так і чому. Так, прокурорів, адвокатів, представників громадських організацій запитують, зокрема, чи здійснюється вплив на роботу суддів, а також на їх призначення з боку влади, ЗМІ, сторін у справі, бізнес-структур і т. п., чи виконує свою роль в цьому питанні Вища рада юстиції.

"Подібний моніторинг здійснюється вже не вперше- відмітив сьогодні на прес-конференції Ярослав Романюкглава Ради суддів України. - Відмінність в тому, що минулого року ми проводили опитування серед суддів, метою якого було визначити, чи не відчувають вони на собі вплив з боку влади, бізнесу, приміром. Звичайно ж, результати показали, що такі випадки були, а найуразливішими в цьому питанні виявилися апеляційні суди. Проте зараз наша мета - дізнатися думка з боку, що думає звичайний відвідувач. Адже недостатньо, щоб суд був фактично незалежним, треба, щоб це розумів кожен громадянин країни". Пан Романюк стурбований питанням іміджу суду, оскільки на суб'єктивну думку відносно усієї судової системи, за його словами, впливає і те, чи є місця для очікування, наскільки легко отримати інформацію, що цікавить, і навіть наявність покажчиків, куди і як можна пройти.

Ярослав Романюк

Руслан Кирилюкглава Державної судової адміністрації України, відмічає, що акція спрямована на те, щоб, як і будь-який інший держорган, суди перетворилися на центри надання послуг громадянам.

Не рахуючи животрепетного питання незалежності суддів, поділилися учасники прес-конференції і іншими насущними проблемами і планами. Зокрема, в недалекому майбутньому Р. Кирилюк і Я. Романюк сподіваються успішно завершити роботу над бюджетним питанням - щоб усі засоби від громадян, як це і визначено Законом "Про судовий збір", йшли не на оплату працівників апарату суду, а на ремонт приміщень, устаткування інформаційними кіосками і т. п.

У рамках питання про фінанси пан Романюк планує передати в Кабмін законопроект про заборону для парламенту без згоди Ради суддів зменшувати фінансування судової системи в порівнянні з попереднім роком. "Це успішно працює в Росії"- говорить Я. Романюк. Крім того, документ визначає, що бюджет судової гілки влади повинен формуватися при активній участі представників цієї влади.

Також найближчим часом почне роботу проект "Електронний суд"проте для масштабнішого його розвитку потрібні не лише фінансові кошти, але і законодавчі зміни.

Руслан Кирилюк, Ярослав Романюк і Наталія Верещинская (зліва направо)

Довідково:

Організаторами опитування виступили Рада суддів України, Державна судова адміністрація України і Центр суддівських студій за сприяння українсько-швейцарського проекту "Підтримка судової реформи в Україні". Проект стартував в 2009 р. і закінчується в грудні цього року. Бюджет проекту - 800 тис. швейцарських франків.

Також читайте:

Суди переписуватимуться з банками по електронній пошті

У Вищу раду юстиції радять не пускати нардепів і керівників політичних партій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини