Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для перевірки гаджетів громадян, що перетинають межу, немає правових підстав

14 серпня 2012, 14:53
319
0
Реклама

У квітні поточного року Україною прокотилася інформаційна хвиля про те, що незабаром при перетині кордону громадян позбавлятимуть ноутбуків і смартфонів, якщо на них виявляться неліцензійний софтвер, музика або кінофільми. Саме таку міру передбачає договір АСТА (Міжнародна угода по боротьбі з контрафактною продукцією).

Ідею вилучати гаджети з неліцензійним софтвером висунула Японія ще в 2005 р. Відтоді АСТА було підписане 22 країнами Євросоюзу. Не підписали документ Кіпр, Естонія, Латвія, Словаччина, Німеччина і Нідерланди. Окрім підписання, була потрібна ратифікація документу не лише усіма членами ЄС, але і Європарламентом, що дозволило б прикордонникам вилучати і знищувати технічні засоби без компенсації збитку. У США такі заходи боротьби з контрафактом вже застосовуються.

Втім, 4 липня Європарламент відхилив ратифікацію АСТА. За словами партнера юридичної фірми FELIX Оксани Кобзароскільки АСТА не ратифіковане Європарламентом, на даний момент немає правових підстав для догляду, а тим більше - вилучення, електронних гаджетів громадян, що перетинають кордон з Євросоюзом.

"У українських митників також на даний момент немає права перевіряти особисті електронні гаджети громадян на наявність неліцензійного ПО- запевняє юрист. - Виходячи з норм Митного кодексу, підозра на наявність неліцензійного ПО само по собі не може бути основою для митного огляду".

Крім того, митний огляд - це візуальний огляд, в ході якого виявити неліцензійне ПО неможливо. Для цього потрібно експертизу, яка може проводитися тільки у рамках провадження у справі про порушення митних правил. Стаття 476 Митного кодексу в даному випадку не підходить, вона застосовується тільки у разі ввезення товарів, призначених для виробничої або іншій підприємницькій діяльності. Відсутні і підстави припиняти митне оформлення задекларованих електронних пристроїв, навіть якщо неліцензійне ПО виявлено. "Згідно частини 3 статті 397 Митного кодексу України заходи, пов'язані з припиненням оформлення товарів, в яких виявлені порушення прав ІС, не застосовуються: по-перше, до особистих речей громадян (ст.370 ТК), а по-друге - до товарів, які громадяни переміщають для власного користування з урахуванням встановлених обмежень по вазі і вартості"- резюмує Оксана Кобзар.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини