Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Янукович підписав Закон про мови і доручив його допрацювати

8 серпня 2012, 17:12
261
10
Реклама

Віктор Януковичяк і прогнозувалосяпідписав Закон про основи державної мовної політики, розроблений депутатами з фракції ПР Сергієм Киваловым і Вадимом Колесниченко.

Також Президент доручив Кабінету Міністрів утворити робочу групу із залученням громадськості, відомих діячів освіти, науки і мистецтв, що ведуть фахівців з мовних питань для розробки і внесення системних пропозицій по удосконаленню законодавства про порядок використання мов в Україні. Нагадаємо, за підсумками вчорашньої зустрічі з представниками наукової і творчої інтелігенції Президент пообіцяв у вересні цей Закон змінити.

Закон про мови передбачає функціонування в Україні окрім державного ще і регіональних мов - мов меншин, традиційно використовуваних у межах певної території держави. Причому використання їх декларується і в таких сферах, як діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування, судочинство, економічна і соціальна діяльність. Статус регіональних застосовується до усіх 13-ти мов нацменшостей, згаданих в Законі про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Закон про мови дуже подвійний і суперечливий. З одного боку, українська мова як державний відповідно до документу обов'язково застосовується на усій території України, з іншої - це аж ніяк не повинно заперечувати або применшувати використання регіональних мов в тих же сферах, де обов'язкове застосування державного. Єдина сфера, де неподільно володарюватиме державний - Збройні сили і інші військові формування. Тут використовується тільки український.

Російська мова проектом виділений як особливий на тлі інших регіональних - за усім проектом рябіють фрази державний, російський і інші регіональніде російський чомусь згадують окремо, хоча він є таким же регіональним, як і інші регіональні мови.

Закон набуде чинності з дня публікації.

Детальніше про Закон читайте у нашому матеріалі, а також про законопроектиподаних до парламенту як реакція на ухвалення Закону про мови. З усіма новинами по цій темі можна ознайомитися в розділі Про основи державної мовної політики.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини