Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд правових подій тижня

25 червня 2012, 09:15
271
1
Реклама

Правовий хіт тижня

Правовою новиною № 1 минулого тижня стало ветування Президентом України законів про пільги для ІТ- галузі.

У Законі про держпідтримку розвитку індустрії програмної продукції (законопроект № 8267) Президентові не сподобалося введення спеціального режиму нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за галузевою ознакою. А Закон про внесення змін до НК відносно особливостей оподаткування (законопроект № 9744)на думку В. Януковича, не містить визначення терміну "програмна продукція". Президент відмітив і деякі недоліки відносно проведення податкових перевірок, а також вважає неприйнятним зниження ставки податку на прибутки фізичних осіб для працівників суб'єктів індустрії програмної продукції до 5 % і пропонує виключити із Закону ці норми.

Представники ІТ- індустрії не чекали такого рішення Президента, тому продовжують сподіватися на краще і вважають ветовані закони збалансованими і надзвичайно корисними. Президента ввели в оману чиновники з АПУ, підозрюють експерти (детальніше читайте в матеріалі ЮРЛИГИ).

Ухвалені закони

Прийдешні канікули стимулюють народних депутатів працювати активніше - на минулому тижні було прийнято досить велику кількість законів. Важливі зміни сталися в сфері ЖКГ. Зокрема, зміни у Закон про ЖК-послуги надають право власникам житлових і нежитлових приміщень у будинку самостійно вибирати спосіб управління будинкомвизначати виконавців житлово-комунальних послуг і вирішувати інші питання шляхом введення механізму ухвалення рішень загальними зборами таких власників. Крім того, документом визначається статус виконавця послуг з управління будинком, його права і обов'язки, пов'язані з наданням таких послуг.

Крім того, Верховна Рада ствердила програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад. Прийнятим Законом передбачено, що громадяни, що проживають в гуртожитках державної форми власності і на яких поширюється дія вказаного нормативного акту, можуть приватизовувати займані ними житла після передачі гуртожитків у власність територіальних громад. Передати планується 1058 гуртожитків загальною площею 2457,82 тис. кв. метрів.

Законодавчі оновлення торкнулися і землі. Одним з найскандальніших прийнятих цього тижня нормативних актів став, в принципі, досить нешкідливий Закон про розмежування земель державної і комунальної власності. Прийнята до нього поправка № 76 фактично відкриває шлях до продажу земель сільгосппризначеннястверджують фахівці, оскільки передбачає створення земельного банку.

Також ВР прийняла Законщо надає місцевій владі повноваження приймати рішення про встановлення і зміну меж населених пунктів і що спрощує таку процедуру.

З поправками Президента прийнятий Закон "Про адміністративні послуги", регулюючий здійснення владних повноважень суб'єктом надання таких послуг із заяви фізичної або юридичної особи. Админуслуги надаватимуться відповідними центрами, а також через Єдиний державний портал адміністративних послуг. Законщо визначає основи створення і функціонування індустріальних парків на території України, також прийнятий з урахуванням пропозицій Президента.

Суб'єкти господарювання у своїй діяльності використовують вільні і регульовані державою ціни - це встановлено прийнятим Законом про ціни і ціноутворення. Прийнята фактично нова редакція чинного Закону "Про організаціях працедавців".

Парламент схвалив внесення змін у Закон "Про природних монополіях"згідно з якими вводиться новий метод регулювання - стимулююче регулювання цін (тарифів) на товари суб'єктів природних монополій. Крім того, ухвалений Закон відносно плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій.

ВР потурбувалася про учених - прийняла зміниякими скорочуються штучні бюрократичні бар'єри для фінансової підтримки наукових проектів; про розвідників риби - Закон про аквакультуру (рибництві) визначає правила вирощування риби в контрольованих умовах і передбачає ліцензування такої рибогосподарської діяльності; про автоперевізників - прийнятим Законом зменшується кількість документів для участі в конкурсі на маршрутне перевезення пасажирів автобусами (з необхідного списку виключено два документи з ДАІ: довідка про відповідність технічного стану автобусів умовам перевезень і укладення про відповідність вимогам нормативно-правових актів у сфері безпеки дорожнього руху).

Також депутати ратифікували Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства і Угоду про порядок передачі зразків наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в межах країн СНД.

До речі, незабаром Верховна Рада України отримає оновлену версію свого інтернет-сайту. На сьогодні вже доступна його тестова версія.

Законопроектные фантазії

На поточному тижні було зареєстровано серед інших і декілька досить цікавих законопроектів. Так, проектом № 10618 пропонується ускладнити процедуру отримання кандидатами в судді жаданої "кірочки" - зобов'язати кандидатів проходити співбесіду на предмет виявлення їх особистих і моральних якостей.

Парламенту запропоновано прийняти Концепцію впровадження системи електронного голосування у Україні - надати виборцям можливість користуватися системою видаленого голосування (наприклад, шляхом відправки СМС). Для виборців, які не бажають користуватися новими технологіями, процес голосування передбачається проводити традиційно, за допомогою паперових бюлетенів.

Також зареєстрований проект № 10644 відносно пониження планки кворуму проведення загальних зборів АТ. Автори проекту пропонують встановити, що загальні збори акціонерного товариства мають кворум за умови реєстрації для участі в нім акціонерів, які сукупно є власниками більш ніж 50 % голосуючих акцій (згідно діючої редакції Закону про АТ треба, щоб на збори явилися власники не менше 60 % акцій).

Традиційно є і "соціальні" законопроекти, два з яких торкаються дітей-сиріт. Проект № 10617 припускає внесення державою деякої торби на накопичувальний рахунок дітей-сиріт, а проект № 10625 - призначення дитині-сироті або дитині, позбавленій батьківської опіки, тільки одного опікуна або опікуна і виключно з родичів. Крім того, пропонується надати право створювати дитячий будинок сімейного типу виключно дружинам.

На доопрацювання ВР відправила законопроект, що припускає відміну ряду пільг для депутатів і держслужбовців. А законопроект про податок на розкіш, незважаючи на очікування, так і не був розглянутий у ВР.

Законопроект про мови: спори тривають

В той же час і далі тривають спори навколо одіозного законопроекту № 9073 про застосування регіональних мов. Його обговорили на слуханнях в Комітеті з питань культури і духовності. До проекту поступило більше 2000 поправок від суб'єктів законодавчої ініціативи, а порівняльна таблиця до нього складається з 400 сторінок. У Комітеті вважають, що законопроект містить ряд положень, що суперечать Конституції України, не відповідає і європейському законодавству. Документ планується опублікувати в газеті "Голос України" для всенародного обговорення.

У зв'язку з тим, що деякі ЗМІ розповсюдили відомості про оцінки Міністерством фінансів вартості реалізації "мовного" проекту, відомством було дано роз'яснення: надати конкретні розрахунки відносно впливу цього законопроекту на витратну частину державного і місцевих бюджетів нині немає можливості.

Депутати з Партії Регіонів заявили, що ініціюватимуть внесення змін до Конституції України про надання російській мові статусу державного, якщо ВР не ухвалить вищезгаданий Закон про основи мовної політики.

Що набули чинності : найважливіше

З 20 червня дня діє Закон № 4854 - VI про продовження терміну діяльності для термінового інституту спільного інвестування. Термін, на який триває діяльність, не може перевищувати терміну діяльності ИСИ, вказаного в його регламенті на день реєстрації ИСИ. Але кількість рішень про продовження терміну не обмежується.

Також з цього дня запрацював Закон № 4865 - VI "Про привласнення юридичним особам і об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних і святкових дат, назв і дат історичних подій". Згідно із Законом ім'я фізичної особи може бути присвоєне юрособам і об'єктам права власності тільки у разі смерті цієї фізичної особи і тільки за згодою його родичів.

З 18 червня діє затверджений постановою КМУ № 513 Порядок проведення інвентаризації земель, який встановлює вимоги до процесу проведення інвентаризації земель під час здійснення землеустрою, а також вимоги до складання технічної документації по землеустрою. Він застосовується і до інвентаризації земель запасу, не переданих у власність і користування.

Підписані закони і інші справи Президентські

Віктор Янукович цього тижня підписав п'ять законів: № 4961 - VI, яким засоби від погашення субкредитів енергокомпаній відправлені на погашення різниці комунальних тарифів; № 4834 - VI про внесення змін до Податкового кодексу (аналіз якого можна прочитати в матеріалі ЮРЛИГИ "Зміни в Податковому кодексі: огляд останніх законодавчих ініціатив"); № 4901 - VI "Про гарантії держави по виконанню судових рішень" (думка експерта читайте в матеріалі "Гарантоване" виконання"); № 4911 - VI про внесення змін до Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування"який зобов'язує покупців автомобілів сплачувати цей збір; № 4888 - VI відносно змін в програму забезпечення профілактики Віл-інфекції.

В. Янукович також призвав зайнятися модернізацією Конституції. Глава держави відмітив, що Венеціанська Комісія і Парламентська Асамблея Ради Європи рекомендують почати конституційну реформу в Україні до парламентських виборів і вітають створення Конституційної Асамблеї, у складі якої зібрані кращі учені і фахівці своєї справи.

Відміна наказів ФДМУ : деякі наслідки

Услід за ФДМУ (який відмінив свої накази, що регулювали оцінну діяльність в Україні, зокрема про "спеціальних" оцінювачів) і Мінюст відмінив свій підзаконний нормативно-правовий акт, що вносив зміни в Порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України, а саме - наказ № 766/5.

Скасований наказ передбачав, що посвідчення договорів з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами можливо тільки за наявності акту про оцінну вартість такого майна, виданого спеціальним оцінювачем, що має сертифікат і включеним в Держреєстр по відповідному напряму. Наказ № 880/5що відміняє зміни, набув чинності 18 червня.

Крім того, в парламенті зареєстрований законопроектщо пропонує усунути ті норми, які привели до звуження прав представників ринку оцінної діяльності. Проектом № 10637 пропонується визначити, щоб "спеціальні" оцінювачі включалися не в окремий Перелік суб'єктів оцінної діяльності, а в загальний Держреєстр оцінювачів і т. п.

Представники ринку оцінної діяльності обговорили відміну наказів Фонду держмайна в ході прес-конференції. Оцінювачі не втрачають надії довести справу до кінця - добитися виключення відповідних норм із Закону "Про Фонд держмайна" і Програми приватизації.


Фанати нервово (не) палять

Хоча збірна України по футболу покинула чемпіонат ЄВРО-2012 ще 15 червня, "розбирання" з приводу забитого українцями, але не зарахованого арбітром гола, не вщухали увесь тиждень. Зважаючи на численні спекуляції в пресі відносно необхідності перегравання скандального матчу "Україна - Англія", ЮРЛИГА звернулася за коментарем до експерта у сфері спортивного арбітражу Маркіяна Ключковскому.

По словах М. Ключковского, в даному випадку не можна говорити про перегравання матчу. Протести на рішення судді під час матчу допустимі лише в обмежених випадках, пов'язаних з можливо неправильним застосуванням правил до фактичних обставин або, приміром, якщо арбітр помилково показав жовту або червону картку не тому футболістові, який зробив порушення, або ж неправильно застосував інше правило гри у футбол, що привело до несправедливого результату.

Але покурити на стадіонах навіть у спеціально відведених для цього місцях вже не вийде - саме ця норма, що забороняє паління в приміщеннях на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд і установ фізичної культури і спорту, набула чинності з 17 червня.

Інші положення Закону № 4844 - VI про повну заборону паління в громадських місцях почнуть діяти з 17 грудня 2012 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини