Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виробники молока можуть опинитися в пастці взаєморозрахунків - Європейська Бізнес Асоціація

28 травня 2012, 17:24
155
0
Реклама

Вказаний законопроект встановлює фіксований термін розрахунків між постачальниками молочної сировини - фермерами і компаніями по переробці молока.

Термін розрахунків між виробниками і переробниками молока, запропонований законопроектом № 10456 і підтриманий парламентарями, складає сім банківських днів з дати отримання сировини. В той же час, фіксований термін розрахунків між переробниками молока і операторами оптової і роздрібної торгівлі, передбачений законопроектом, торкається тільки обробленого рідкого молока. В той же час, для інших молочних продуктів терміни розрахунків з боку роздрібної торгівлі цим законопроектом не встановлюються, а вони зазвичай складають від 30 до 60 днів (зокрема, для сирів).

Слід зазначити, що лише 8% закупленого переробними підприємствами молока використовується для виробництва рідкого обробленого молока, тоді як 92% - доводиться на виробництво продуктів так званої складської групи - сухого знежиреного молока, масла, сухого незбираного молока, сирів і інших продуктів тривалого зберігання.

Очевидно, що в цій ситуації молокопереробні підприємства стають заручниками ситуації, коли, з одного боку, вони повинні в стислий семиденний термін розрахуватися з фермерами-постачальниками молочної сировини, а, з іншого боку, термін, в який вони можуть отримати кошти від операторів торгівлі за основну долю реалізованої молочної продукції, являється в кілька разів довше. Таким чином, із-за виникнення дефіциту оборотних коштів молокопереработчики будуть вимушені скорочувати об'єми закупівлі молока для переробки і притягати кредитні ресурси для розрахунків з постачальниками сировини, що украй негативно позначиться на закупівельних цінах на молоко, на собівартості готової продукції і фінансовому стані самих молокопереробних підприємств.

Європейська Бізнес Асоціація називає цю ситуацію украй ризикованою і звертається до чиновників з проханням переглянути питання взаєморозрахунків між постачальниками, переробниками молока і операторами торгівлі під час другого читання законопроекту в парламенті. Найбільш оптимальним шляхом врегулювання таких взаємин є встановлення єдиних термінів взаєморозрахунків по усьому виробничо-збутовому ланцюгу молочної галузі - від постачальників молока в торгівлі і за усю молочну продукцію.

Джерело: ЄВА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини