Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокат: Зжити файлообменники силою - неможливо

17 травня 2012, 12:40
224
0
Реклама

Сьогодні на правовідносини у сфері авторського права істотно впливає тривалий конфлікт між правовласниками і користувачами. Цікаво, що при цьому автор знаходиться осторонь. Більшість таких "воєн" ведуться стосовно Інтернету, адже саме там, на "території свободи", відбувається безліч порушень.

У своїй доповіді керівний партнер ЮК "Юскутум" Артем Афян розповів про історичні аспекти становлення і розвитку авторського права, зокрема - в Інтернеті, а також про гучні судові справи, пов'язані із захистом прав інтелектуальної власності.

Особливу увагу експерт звернув на гучне закриття ресурсу EX.UA (адже саме він був адвокатом у цій справі). Те, що сталося в Україні з EX.UA, має ряд загальних рис з ще гучнішою справою - закритыем одного з найпопулярніших файлообменников Megaupload. Удар по megaupload.com був нанесений наступного дня після того, як найбільші інтернет-ресурси провели акцію протесту проти прийняття в США антипіратських законопроектів SOPA і PIPA, одним з яких передбачена можливість відключати за рішенням суду будь-який ресурс, який поширює неліцензійний контент. Тієї ж зими 2012 року МВС закрило основний український файлообменник EX.UА. Як відмітив пан Афян, привід для збудження обох справ був формальний. Крім того, відразу ж було заведено кримінальна справа - без подачі цивільного позову.

Також загальним є той факт, що дії і претензії правовласників отримали хорошу медійну підтримку, хоча вони виступали не особисто, а через органи державної влади. У Україні центральні телеканали показали заяви правоохоронців; події, включаючи коментарі МВС, активно освітлювалися в ЗМІ. У США були заарештовані чотири топ-менеджери Megaupload по звинуваченню в порушенні авторських прав і шахрайстві, а затримання головного з них перетворили на шоу з трансляцією по ТБ. Але, на думку А. Афяна, дії правоохоронних органів були неакуратними.

Через декілька хвилин після публікації звіту про арешт власників Megaupload відгукнулися хакери із співтовариства Anonymous. В результаті їх DDoS- атак не працювали сайти Міністерства юстиції США, RIAA, MPAA, Universal Music і U.S. Copyright Office. Таким же способом діяли і українці, "поклавши" сайти правоохоронних і держорганів.

А. Афян провів ще одну важливу паралель - відсутність конкретних цілей когось посадити, знайти винних. Як мовиться, якщо щось трапляється - треба шукати, кому це вигідно. Megaupload закритий (ситуація з ним була поскладніша), EX.UА продовжує працювати. Значить, мета досягнута, і це зовсім не знищення піратства.

Історії, пов'язані із закриттям обох ресурсів, дістали широкий резонанс в інтернет-співтоваристві, причому переважна більшість відгуків були в захист файлообменника. Ці і багато подібних історій говорять про те, що міняються тенденції в поширенні об'єктів авторського права. Але як показує практика, зжити файлообменники силою - неможливо.



Більше фото- на Фейсбук-сторіночці ЮРЛИГИ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини