Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дослідження: у великих корпорацій є засоби, але немає мотивації до укладення угод злиття і поглинань

10 травня 2012, 11:10
129
0
Автор:
Реклама

Сприятливіші умови для укладення угод поки не переконують великі корпорації у необхідності активізації діяльності в області злиття і поглинань, судячи за даними останнього дослідження "Эрнст энд Янг" - "Барометр упевненості компаній" (Capital confidence barometer)у якому взяли участь більше 1 500 керівників компаній в 50 країнах світу. Лише 31% учасників опитування вказали, що планують угоди придбання впродовж наступного року. Це зниження на 25% в порівнянні з показником в жовтні 2011 року (41%) і найнижчий показник за весь час проведення дослідження, починаючи з кінця 2009 року. З іншого боку, кількість компаній, прагнучих продати активи, збільшилася з 26% до 31%.

Компанії, працюючі в секторах фінансових послуг, медико-біологічних наук, нафти і газу, технологій і споживчих товарів, повідомили, що найімовірніше вони укладатимуть угоди придбання. Компанії гірничодобувного, металургійного, автомобільного і енергетичного секторів менш упевнені відносно своїх перспектив в області M&A. Компанії, що базуються в Індії, Великобританії, США і Німеччині, були одними з найоптимістичніше налагоджених, тоді як компанії в Японії і Росії демонструвало менше оптимізму. На питання про можливі ринки укладення угод в якості перших п'яти основних цільових ринків були названі Китай, Індія, США, Бразилія і Індонезія.

"Незважаючи на хороші передумови для підвищення активності нині, для глобального ринку M&A характерна обережність, а не упевненість. Доступ до кредитних ресурсів підвищився, збільшилися об'єми грошових коштів, компанії мають у розпорядженні кошти і методи для здійснення угод, проте їх мотивації визначаються заклопотаністю відносно глибини і стійкості відновлення глобальної економіки. Стурбованість короткостроковими перспективами також несприятливо позначається на довгострокових оцінках важливих аспектів угод M&A, наприклад вартісних параметрах"- відмічає пані Піп МакКростивіце-президент Ernst & Young Global, керівник міжнародної практики консультаційних послуг з угод.

Розривши між упевненістю відносно перспектив економіки і реальною активністю корпорацій в області угод підтверджується поточними даними, які показують, що в першому кварталі 2012 года1 кількість угод M&A на глобальному ринку знизилося на 22% в порівнянні з аналогічними періодом минулого року згідно ThomsonOne за станом на 02.04.2012 р.

Якщо придбання відбувається, то на власні засоби

Поєднання високих результатів операційної діяльності, програми зниження витрат і несхильність до ризику означають, що у всьому світі великі компанії акумулювали великі запаси грошових коштів. Майже половина тих компаній, які заявляють про те, що відновили активність на ринку M&A або розглядають цю можливість, використовуватимуть власні засоби як основне джерело фінансування. Популярність боргового фінансування угод трохи підвищилася внаслідок низької вартості такого фінансування і підвищення упевненості компаній в доступності кредитів. За півроку доля тих компаній, які використовуватимуть боргове фінансування для угод придбання, підвищилася з 33% до 39%.

Збільшилася кількість компаній, що продавали непрофільні активи

Обережне в цілому відношення учасників дослідження до угод M&A підтверджується тим, що вони направляють основні зусилля на створення вартості шляхом органічного росту, оптимізації портфеля і продажу непрофільних активів. З жовтня 2011 року по справжній момент доля компаній, плануючих продаж активів впродовж наступного року, збільшилася з 26% до 31%, тобто на 19% за півроку. Пані МакКрости пояснює: "Компанії прагнуть зосередити зусилля на оптимізації своїх операцій, а також акумулювати більше грошових коштів. Нині більше число компаній займаються в основному дослідженням внутрішніх джерел оптимізації (управління портфелем і непрофільними активами), а не зовнішніх (пошуком потенційних можливостей для придбання). Реалізація непрофільних активів особливо характерна для Північної Америки; проте, ми чекаємо, що впродовж наступних місяців об'єми таких продажів ростимуть також в Європі і Японії, оскільки компанії шукають шляхи поліпшення свого фінансового положення в умовах кризи в єврозоні, щоб підготуватися до очікуваного поліпшення економічних умов".

Реалізація непрофільних активів з найбільшою вірогідністю відбуватиметься в таких секторах, як нафтогазовий, медико-біологічні науки, споживчі товари, гірничодобувний, металургійний і енергетика. Найбільш схильні до продажу активів компанії, що базуються у Бразилії, Японії, Великобританії, Німеччині і Канаді.

Економічні перспективи покращуються, помітне підвищення рівня упевненості на розвинених ринках

Результати дослідження виявили явні ознаки того, що підвищення міри упевненості в перспективах розвитку економіки сприяє підвищенню міри загальної ділової упевненості. Доля компаній, що брали участь в дослідженні, які вважають, що економічна ситуація у світі покращується, збільшилася з 26% в жовтні 2011 року до 52% в квітні 2012 року. Тільки 20% компаній як і раніше налагоджені песимістично відносно перспектив економіки (для порівняння, півроку тому - 37%).

Серед загальних показників ділової упевненості - підвищення очікувань рад директорів компаній відносно показників прибутків компаній, росту зайнятості, доступності кредитних ресурсів і правового клімату. Єдиною вказівкою на зниження упевненості (в порівнянні з жовтнем 2011 року) було зменшення долі учасників дослідження, які випробовували оптимізм відносно стабільності в короткостроковій перспективі, - з 14% до 5%.

Рівень упевненості в перспективах економіки і бізнесу особливо помітно виріс в США і деяких країнах Європи, включаючи Францію і Великобританію, і навпроти, - не змінився або знизився (хоча і з набагато вищого базового значення) на ринках, що розвиваються, особливо в Індії.

Пані МакКрости коментує: "Послаблення напруги в єврозоні після останньої реструктуризації грецького боргу і сприятливіші перспективи в США в порівнянні з кінцем 2011 року підвищили упевненість великих корпорацій в загальному оздоровленні глобальної економіки. Проте те, що 86% цих міжнародних компаній відмітили вплив кризи в єврозоні на їх бізнес, говорить про те, що це підвищення упевненості навряд чи є стійким".

Що далі?

Незважаючи на поліпшення економічної ситуації і невелике підвищення ділової упевненості, компанії як і раніше украй обережні у своїх оцінкахособливо відносно короткострокових перспектив. Резюмуючи, пані МакКрости відмічає, що відновлення глобальної економіки йде невпевнено, компанії не прагнуть витрачати час і ресурси на угоди M&A і накопичення грошових коштів в якості захисної міри продовжиться. Проте може настати момент, коли акціонери посилюватимуть свій тиск або уряди почнуть застосовувати заходи стимулювання, спонукаючи компанії витрачати надмірні грошові кошти. Якщо цій станеться, ми побачимо ріст активності на ринку M&A.

У рамках дослідження "Барометр упевненості компаній" (Capital Confidence Barometer) фахівці "Эрнст энд Янг" опитали більше 1 000 керівників вищої ланки найбільших компаній з різних країн і галузей. Метою дослідження є оцінка міри упевненості компаній в перспективах розвитку економіки, розуміння пріоритетних завдань керівництва компаній на найближчий рік, а також визначення нових методів управління капіталом, використання яких забезпечить компаніям конкурентну перевагу в умовах подальшої трансформації глобальної економіки. Це дослідження є шостим в серії досліджень, які проводяться кожні півроку, починаючи з листопада 2009 року.

За інформацією прес-служби "Эрнст энд Янг"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини