Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Сфері інтернет-бізнесу потрібний пакет законодавчих норм"

26 квітня 2012, 17:34
155
1
Реклама

"Сильною стороною і одночасно ахіллесовою п'ятою інтернет-бізнесу являється те, що робота здійснюється за допомогою серверів через сайти, блокування яких спричиняє за собою блокування бізнесу як такого"- відмічає Артем Афянкерівний партнер ЮК "Юскутум".

Блокування того або іншого ресурсу має наслідки не лише для того, чий сайт закрили, але і для атмосфери ведення бізнесу в галузі в цілому. Як вже зараз показує практика - існують тенденції по виведенню хостингу зарубежрозміщенню серверів за межами України, використанню інших доменних зон. Як результат - Україна повільно, але упевнено перетворюється з одного з лідерів по розвитку інтернет-галузі в аутсайдера. Проте, як відмічають експерти, незабаром перед правоохоронними органами виникне інша проблема - як наслідок їх надмірної активності представники інтернет-бізнесу починають використовувати зарубіжні трафіки, що в довгостроковій перспективі спричиняє за собою неможливість вилучення тих же серверів у разі яких-небудь порушень, оскільки вони будуть розміщені в іншій країні.

По суті, Україні потрібний пакет законодавчих норм для регулювання сфери інтернет-бізнесу. Незважаючи на ряд ініціатив і законопроектів відносно цієї області в 2012 р., необхідна база законів і підзаконних актів так і не була створена. "Вже другий рік лежить без діла законопроект Про електронну комерцію- говорить Андрій Бирюковексперт Комітету ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики. - І хоча він не вирішить усіх проблем, але частина з них все-таки піде".

Проблема відсутності законодавчого регулювання зараз коштує більш ніж гостро, оскільки вживані санкції у вигляді блокування ресурсів або вилучення серверів не передбачені в законодавстві і відбуваються у рамках загальних норм. Немає навіть визначення, що таке блокування ресурсів і вилучення серверів. До того ж такі заходи припинення застосовуються в основному до винесення ухвали суду. І виходить, що мене ще не звинуватили, але вже покарали- акцентує увагу Юрій Гончарукгенеральний директор Українського Мережевого Інформаційного Центру.

Крім того, санкції застосовувані до ресурсів, їх закриття зокрема, порушують права користувачів, які не зможуть у зв'язку з цим скористатися відповідними послугами.

Ганна Боднарчук і Юрій Гончарук

Експерти неодноразово відмічали активізацію останнім часом різного роду перевірок і тому подібне відносно діячів інтернет-бізнесу. Проте з такою "винятковістю" інтернет-бізнесу не згодна Ганна Боднарчукдиректор ТОВ "Софткей Україна" : Чим "яскравіше" компанія, чим більше у неї оборот, тим більше увагу вона до себе привертає. І неважливо - це онлайн або оффлайн компанія. Просто ті, хто ведуть бізнес онлайн постійно на видноті, і, відповідно, резонанс відносно них набагато більший, ніж аналогічні дії податкової, приміром, по відношенню до фірми, діяльність якої відбувається оффлайн".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини