Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Права адвоката - чи існують вони в Україні?

26 квітня 2012, 16:21
769
9
Реклама

Поки громадськість з цікавістю спостерігає за особливостями діяльності захисників в політичних судових процесах, широко освітлюваних ЗМІ, українські адвокати зібралися на прес-конференцію, щоб розповісти, з чим стикається "звичайний" адвокат щодня, і в якому правовому мінному полі йому доводиться працювати. Приводом для розмови послужили випадки порушення прав і гарантій діяльності українських адвокатів співробітниками силових відомств, які стають усе більш частими.

Спікерами заходу були: Валентин Степьюкадвокат, голова Комітету із захисту прав адвокатів ВОО "Рада адвокатів України"; Ілля Костинадвокат, партнер ЮК "Правовий Альянс"; Віталій Сердюкпартнер адвокатського об'єднання "Актио"; Євгеній Солодкостарший партнер адвокатської групи "Солодко і Партнери", голова Комітету з карного і карно-процесуального права АЮУ.

Віталій Сердюк

Ситуація, яка склалася сьогодні в українській адвокатурі, критична, і бажання виправити її на законодавчому рівні не помітно. Правоохоронні органи нашої держави завжди розглядали адвоката, як посібник або подільника злочинців. Ця думка знайшла відображення і в новому КПКпо якому адвокат позбавлений прав. Стаття, що передбачає права адвоката в карному процесі, була виключена, а замість неї в прийнятому кодексі передбачається, що адвокат має ті ж права, що і підозрюваний і звинувачуваний. "Люди, які це написали, мабуть, ніколи не мали хоч би мінімального практичного досвіду ведення кримінальних справ або представництва громадян"- засмучується Віталій Сердюк.

Останній приклад грубого порушення прав - напад на адвоката Євгенія Щеглова. Як розповіли спікери, в лютому поточного року по виклику клієнта Е. Щиглів прибув для надання правової допомоги клієнтові на місце проведення обшуку, але його туди не пустили, незважаючи на неодноразові спроби потрапити в приміщення. Більше того, співробітники СБУ застосували грубу фізичну силу, силою забрали портфель з документами і матеріалами, що містять адвокатську таємницю. Доказів цієї події багато, запевняють адвокати. Зокрема, проведена відеофіксація. В той же час, органи держвлади, які зобов'язані стежити за законністю (прокуратура, СБУ) самоусунулися від цього процесу. Неодноразові звернення від імені адвокатів призводять тільки до одного - з кожним разом збільшується оберемок макулатури з відписками.

Євгеній Солодко


"Ми не скаржимося. Ми самодостатні, і адвокатура все одно будеадвокати існували навіть в період сталінських репресій"- відмітив Євгеній Солодко. Зараз, коли адвокат зухвало намагається вступити в процес, слідчий робить усе, щоб в перші дні цього не сталося. Часто адвокатові доводиться, по словах Е. Солодко, буквально "битися контуженым джмелем в двері", "силовики відносяться до адвокатів як до моськи, яка крутиться під ногами. Заважаємо ми ним, приходимо, починаємо бубоніти про закони, до кодексів пальчиком тичемо... Наприклад, рядовий процес в суді… Прокурор стройовим кроком заходить в кабінет судді - це вважається нормальним, при тому, що процес у нас змагальний, прокурор і адвокат начебто як рівні. Але прокурор заходить до судді, розповідає анекдоти, гладить туге стегно секретаря, п'є каву і поводиться вистачає розкуто. Адвокат же стоїть сиротливо з портфелем під кабінетом".

Ілля Костин і Валентин Степьюк


Така ситуація на загальнодержавному рівні призводить до того, що представники адвокатури не можуть захистити права як громадян, так і свої. Ситуація вимагає негайного втручання з боку законодавця, і не повинна проходити повз громадські організації, професійні об'єднання. Адвокатурі потрібно об'єднатися і реагувати на кожен подібний випадок, щоб недобросовісних співробітників правоохоронних органів притягати до відповідальності.

Крім того, учасники розповіли про перші результати роботи проекту "Гаряча лінія з питань захисту прав членів АПУ від протиправних дій державних органів і третіх осіб".

"Захищаючи себе, ми захищаємо кожного громадянина нашої країни"- резюмував Е. Солодко.

Більше фото - на Facebook- сторіночці ЮРЛИГИ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини