Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект № 6523 захищає права не авторів, а правовласників

23 квітня 2012, 15:30
275
0
Реклама

Днями громадськість сколихнула новину про те, що одіозний законопроект № 6523 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно врегулювання питань авторського права і суміжних прав" цього тижня буде розглянутий в парламентському комітеті і рекомендований до другого читання.

Як повідомила сьогодні на своєму Фейсбук-акаунті народний депутат Леся Оробецпоки що законопроект не розглядатимуть на запланованому раніше засіданні в найближче середовище.

Але учасники прес-конференції, організованою Всеукраїнською Лігою Авторів, стверджують, що це тимчасово, і у проекту є усі шанси успішно пройти друге читання і стати законом. Адже надто багато сил зацікавлені особи витратили на те, щоб легалізувати в Україні унікальну (але невигідну авторам) схему у сфері авторського і суміжних прав. Законопроект - корупційний і прописаний під конкретні структуризапевняють експерти.

Найбільша проблема законопроекту № 6523 - захист прав не авторів, а правовласників, рахує гендиректор Національного музею Т. Шевченка Дмитро Стус. Закон хочуть ухвалити поспішно, в інтересах невеликого сегменту, але великих грошей.

Керівник юридичної практики компанії "Трайдент", провідні експерти з авторського права Дмитро Гузий підтверджує, що головним недоліком законопроекту є монополія правовласника (суб'єкта авторських прав)крім того, надання необмежених прав використання об'єктів разом з відсутністю механізмів контролю. Більше того - законопроект має основою застарілу концепцію авторського праватоді як в розвинених країнах відмовляються від подібного регулювання.

Усі механізми, прописані в законопроекті, базуються на заборонах, відмітив директор Всеукраїнської Ліги Авторів Микола Сосновскийа це ніколи не дає добрих результатів. Як розповів експерт, цей проект спочатку готувався під вузьку галузь - з метою збору грошей з кафе/барів/ресторанів за відтворення музики. Вирішити ж нинішні проблеми авторського права можна тільки встановивши чітку систему монетизації використання об'єктів авторського права (тобто, оплату безпосередньо авторам).



У своїх виводах експерти одноголосні - законопроект необхідно відкласти і допрацювати, а краще і зовсім неквапом розробити новий законодавчий акт про авторське право.

Більше фото із заходу - на Фейсбук-сторіночці ЮРЛИГИ.

Читайте також матеріал ЮРЛИГИ "Зміна законодавства про авторське право зашкодить і авторам, і споживачам".

Юлія Шешуряк, журналіст сайту ЮРЛИГА.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини