Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Складнощі видачі документів органами РАГС

26 березня 2012, 17:27
785
1
Реклама

Як відмітили учасники заходу, це перший "класичний" круглий стіл у рамках діяльності Громадської ради при Службі, необхідність проведення якого обгрунтовується дуже динамічним законодавством у сфері реєстрації актів цивільного стану.

В ході роботи круглого столу обговорювалися питання нормативно-правового регулювання видачі документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, процедури апостилирования документів і так далі

За допомогою юристів і співробітників Служби були розглянуті конкретні справи, які в основному торкалися проблеми видачі органами РАГС прошених документів. Зокрема, обговорювалися терміни і оплата таких послуг.

Крім того, юристи нарікають на негаразди у зв'язку з видачею документів для іноземних юрисдикцій. Микола Павловзаступник Президента АТ "Укринюрколегия", заступник Громадської ради при Укргосреестре, детально описав ті проблеми, з якими стикаються юристи практично щодня при зверненні до органів РАГС для того, щоб отримати ті або інші документи, що підтверджують майнові права громадян. Переважно це стосується іноземних юрисдикцій, - посилаючись на власну практику, стверджує Н. Павлов.

Наталія Мацвейко, Володимир Черниш і Микола Павлов

Доповідач приділив увагу розцінкам за видачу тих або інших документів (в т.ч. - заповненню заяв, консультаціям співробітників), які, ніби, і не особливо великі, проте для деяких верств населення ця сума може бути дуже істотною. "Особливо, якщо йдеться про процедуру спадкоємства в іноземних юрисдикціях- акцентує увагу юрист, - де ланцюжок спадкоємства набагато ширший, ніж у нас (у окремих країнах - до 6-го покоління). Плюс до усього, необхідність легалізації в місцевому управлінні такого документу, потім в посольстві іноземної держави або ж проставляння апостиля. Усе це складається в чималу суму".

Також юрист відмічає, що на стадії консультування, коли формулюється електронний запит для видачі виписки з реєстру, приміром, від громадянина вимагають підтвердження права на отримання такого документу. В цілому ж пан Павлов досить барвисто описує ситуацію: "Дайте нам довідку, що ви маєте право на довідку". Але проблема в тому, що, як правило, документи підтверджують право на цю саму довідку знаходяться в іноземних юрисдикціях.

Пан Павлов вважає, що це неправильний підхід, оскільки у такому разі, швидше за все, захищається не громадянин, а юридичний спокій держслужбовця.

Данило Курдельчук і Валентина Кунда

В якості ремарки Валентина Кундадиректор Департаменту державної реєстрації актів цивільного стану громадян Служби, відмічає, що, по-перше, ціни на послуги органів РАГС, встановлює Кабмін, а не Служба. А, по-друге, такі суми йдуть на забезпечення існування Укргосреестра, на який кошти з бюджету не виділяються.

Як побажання Н. Павлов відмічає, що було б доцільним розповсюдити дію Реєстру і на консульські установи, що істотно б спростило роботу.

Наталія Шныр, журналіст сайту ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини