Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пленум ВАСУ прийняв чотири постанови

16 березня 2012, 18:09
171
0
Реклама

Вищий адміністративний суд України (далі - ВАСУ) прийняв наступні постанови:

- "Про стан здійснення правосуддя адміністративними судами в 2011 році";

- "Про роботу Пленуму Вищого адміністративного суду України за період 2006-2011 гг".;

- нова редакція постанови від 25 червня 2009 р. №1 "Про судову практику розгляду суперечок відносно статусу біженця, видворення іноземця або особи без громадянства з України і суперечок, пов'язаних з перебуванням іноземця і особи без громадянства в Україні";

- "Про судову практику рішення адміністративними судами суперечок, які виникають у зв'язку із застосуванням статей 39, 48, 50, 51, 52, 54 Закони України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Як відмітив голова ВАСУ Ігор Темкижев на засіданні Пленуму, аналіз статистичних показників діяльності адміністративних судів свідчить про зростання кількості справ, які поступають до адміністративних судів усіх рівнів. При цьому в касаційну інстанцію в 2011 році було оскаржено 10% рішень судів апеляційної інстанції. В той же час змінено або скасовано касаційною інстанцією було 1% рішень апеляційних судів.

Голова ВАСУ відмітив масове порушення термінів розгляду справ в 2011 році. За його словами, в 2012 році судам усіх інстанцій необхідно забезпечити розгляд справ в межах встановлених термінів.

Окремо Ігор Темкижев зупинився на аналізі питання допуску ВАСУ подів до виробництва Верховного Суду України (далі - ВСУ) і перегляді ВСУ судових рішень ВАСУ в 2011 році. Згідно із статистичними даними, в 2011 р. у ВАСУ поступило 3237 заяв про перегляд судового рішення Верховним Судом України, і тільки 469 справи було допущено до виробництва ВСУ.

Цікаво, що серед скасованих ВСУ рішень ВАСУ у 80% випадків це поділа, предметом оскаржень яких були рішення органів Державної податкової служби України або її територіальних органів, в 10% подів - рішення органів Пенсійного фонду України, у 8% подів - рішення органів Державної митної служби.

Ігор Темкижев також звернув увагу на те, що на скорочення тривалості судових процесів були спрямовані зміни, якими передбачена можливість пересилати тексти повісток електронною поштою. "Незважаючи на деякі недоліки цього інституту, суди все одно ним користуються. Але його ефективність все ще не є високою, оскільки пов'язана із створенням Державною судовою адміністрацією України Єдиної бази цих електронних адрес, номерів факсів суб'єктів владних повноважень, яка наповнюється украй повільно, оскільки суб'єкти владних повноважень неохоче надають для неї контакти, куди можна було б направляти тексти повісток"- відмітив голова ВАСУ. Як бачимо, суди намагаються йти в ногу з прогресом.

Найближчим часом з текстами постанов Пленуму ВАСУ можна буде ознайомиться на сайті ВАСУ в цьому розділі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини